Best Friend of Charleston

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Best Friend of Charleston oli vuonna 1830 Yhdysvalloissa rakennettu höyryveturi, jonka yleisesti katsotaan olleen ensimmäinen kokonaan Yhdysvalloissa valmistettu veturi. Se oli myös ensimmäinen höyrykattilan räjähdyksessä tuhoutunut veturi Yhdysvalloissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Best Friend of Charleston (replika)

Best Friend of Charleston rakennettiin West Pointin valimossa New Yorkin osavaltiossa 1830.[1] Sen paino oli noin neljä ja puoli tonnia ja hinta 4 000 dollaria.[2] Se purettiin osiin kuljetuksen ajaksi ja lähetettiin laivalla Charlestoniin Etelä-Carolinaan, jonne se saapui saman vuoden lokakuussa. Paikalliset kauppiaat, jotka kaipasivat laivaliikennettä nopeampaa ja luotettavampaa kuljetusmuotoa, nimesivät veturin epävirallisesti Charlestonin parhaaksi ystäväksi.

Veturi kulki ensimmäisen kerran omalla voimallaan joulupäivänä 1830, ja se asetettiin vetämään matkustajajunia kuuden mailin mittaisella radalla Charlestonissa. Tuohon aikaan veturin katsottiin olevan nopein mahdollinen kulkuneuvo, vaikka sen nopeus oli nykyaikaan verrattuna vaatimaton, vain noin 25–40 km/h. Junaa nopeampi kulkuneuvo oli vain hurjasti laukkaava hevonen.

Pian aikataulun mukaisen liikenteen aloittamisen jälkeen veturi saavutti vähemmän kunniakkaan ensimmäisen sijan: 17. kesäkuuta 1831 veturin höyrykattila räjähti, ja tapaus oli ensimmäinen laatuaan Yhdysvalloissa. Räjähdyksessä loukkaantuivat veturinkuljettaja ja -lämmittäjä. Räjähdyksen aiheuttajaksi todettiin kiinni pakotettu varoventtiili: lämmittäjä oli kyllästynyt kuuntelemaan varoventtiilin vihellystä, joten hän oli sulkenut venttiilin kokonaan. Ilman varoventtiiliä höyrynpaine kattilassa kasvoi, kunnes paine ylitti kattilan kestokyvyn ja räjähti. Myöhemmin joitakin osia veturista käytettiin uuteen veturiin, joka nimettiin Phoenix-linnun mukaan.

Nykyisin Charlestonissa on nähtävillä toimiva Best Friend of Charlestonin kaksoiskappale.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • White, John H.: A History of the American Locomotive: Its Development, 1830-1880. Dover Publications, 1979. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. White 1979, s. 12
  2. White 1979, s. 21