Bersaglieri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Silvestro Lega: Italialaiset bersaglierit palaavat tiedusteluretkeltä, 1861
Ensimmäisen maailmansodan aikainen bersaglieri polkupyörineen.
Bersaglieri-soittokunta paraatissa.
Ranskalainen pilakuva jossa Italian kuningas Umberto I käyttää bersaglieri-hatun pilaversiota

Bersaglierijoukot ("tarkka-ampujat", johdettu sanasta bersaglio, "maalitaulu") ovat Italian armeijan jalkaväkiyksiköitä. Yksikön sotilaat tunnistaa leveälierisestä hatusta ja päähineeseen kiinnitetyistä metson sulista. Piemontelainen kenraali Alessandro La Marmora kehitti bersaglierijoukot vuonna 1836 nopeasti liikkuviksi ja itsenäisesti toimiviksi erikoisjoukoiksi.

Bersaglieriyksiköt esiintyivät ensimmäisen kerran vuonna 1836 jolloin ensimmäinen komppania marssi sotilasparaatissa Torinon halki. Bersaglierit suunniteltiin nopeasti liikkuviksi yksiköiksi, joiden oli määrä laukaista paikoilleen juuttuneet asemasodaksi käyneet tilanteet. Yksiköt oli tarkoitettu alun perin toimimaan myös vuoristojoukkoina, mutta erikoisyksikkö perustettiin erikseen.

Ensimmäinen ja toinen maailmansota

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä maailmansodassa taisteli 12 bersaglierirykmenttiä, yhteensä 210 000 sotilasta. Sodan päätyttyä bersaglierirykmentin koko vähennettiin kahteen pataljoonaan ja bersaglieriosastot muutettiin polkupyöräjoukoiksi. Uusi liikkuva sodankäynti sai aikaan sen, että vuonna 1939 jokaiseen uuteen panssaridivisioonaan liitettiin bersaglierirykmentti.

Toisen maailmansodan aikana kaikkien bersaglierirykmenttien koko kasvatettiin kolmeen pataljoonaan. Italian armeija ei kuitenkaan tinkinyt eliittijoukkojen tasosta: alokkaat olivat tavallista kookkaampia ja heillä oli loistava taistelumoraali. He kävivät läpi erittäin rankan fyysisen koulutuksen, jolla oli tarkoitus kehittää kovaa kestävyyttä.

Bersaglierit taistelivat Etelä-Ranskassa ja Kreikassa vuonna 1940. Bersaglierit saavuttivat lohkoillaan kovan maineen, mutta se ei auttanut vuoden 1941 alussa ensimmäistä Libyaan saapunutta 10. Rykmenttiä. Kolonna joutui brittitankkien väijytykseen syvällä turvalliseksi luokitetulla alueella, ja kärsi raskaat menetykset. Kaikkiaan Pohjois-Afrikassa toimi 6 bersaglierirykmenttiä 12:sta, ja niiden voidaan katsoa pitäneen Italian sotilaskunniaa yllä.

Bersaglieriyksiköt eivät lakanneet olemasta fasistisen Italian romahdettua, sillä yksiköt alkoivat tuolloin taistella liittoutuneiden rinnalla maassa yhä olevia fasisteja ja natseja vastaan.

Nykyiset tehtävät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurten sotien jälkeen bersaglierirykmentit säilyttivät asemansa Italian armeijan organisaatiossa. Nykyään he ovat kunnostautuneet rauhanturvaajina niin Jugoslaviassa kuin Somaliassakin. Tällä hetkellä heitä palvelee myös miehitetyssä Irakissamilloin?.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]