Bernhard Zondek

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bernhard Zondek
Bernhard Zondek.
Bernhard Zondek.
Henkilötiedot
Syntynyt 29. heinäkuuta 1891
Wronke, Saksan keisarikunta (nyk. Wronki, Puola)
Kuollut 8. marraskuuta 1966
New York, Yhdysvallat
Koulutus ja ura
Tutkinnot Berliinin yliopisto (FT, 1919)
Instituutti Charité-sairaala (Berliinin yliopisto)
Spandaun sairaala
Hadassah-sairaala
Tunnetut työt Raskaustesti

Bernhard Zondek (29. heinäkuuta 18918. marraskuuta 1966) oli saksalaissyntyinen gynekologi ja endokrinologi, joka kehitti Selmar Aschheimin kanssa ensimmäisen luotettavan raskaustestin vuonna 1928. Zondek ja Aschheim havaitsivat, että raskaana olevan naisen virtsaan erittyy istukkagonadotropiinia (hCG). Raskaustestin toiminta perustuu tämän hormonin pitoisuuteen virtsassa.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zondek syntyi Wronkessa, Saksan keisarikunnassa vuonna 1891. Hän opiskeli Berliinin yliopistossa lääketiedettä ja valmistui vuonna 1919.[1] Tohtoriksi väittelemisen jälkeen hän sai pääsi Karl Franzin assistentiksi Berliinin yliopiston Charité-sairaalassa. Hänen vuonna 1923 valmistunut habilitaatiotyö käsitteli synnytysoppia ja gynekologiaa.

Vuonna 1926 hänestä tuli ylimäärinen professori sekä vuonna 1929 synnytysopin ja gynekologian laitosten johtaja Spandaun sairaalassa. Hänet erotettiin natsien saatua vallan Saksassa. Hän muutti vuonna 1933 Tukholmaan, mutta häntä oli myös pyydetty muuttamaan Leideniin.[2] Vuonna 1940 hän muutti Jerusalemiin, jossa hän sai synnytysopin ja gynekologian professuurin Jerusalemin heprealaisesta yliopistosta ja saman alan johtavan lääkärin viran Hadassahin yliopistollisesta sairaalasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bernhard Zondek Who Named It?. Viitattu 1.2.2008. (englanniksi)
  2. Jews Without Jobs Time-lehti. Viitattu 1.2.2008. (englanniksi)
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.