Benjamin Dyster

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Benjamin Dyster (tuntemattoman taiteilijan maalaus)

Benjamin Dyster (k. 29. elokuuta 1730 Tukholma) oli suomalaissyntyinen seikkailija, joka esiintyi vuonna 1724 Ruotsissa kuningas Kaarle XII:na ja yritti nostaa Taalainmaan talonpoikia kapinaan.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dysterin isä Kaarle Dyster toimi kruunun nimismiehenä ja perhe asui Lappeenrannan Tyysterniemessä sijainneella maatilallaan vuosina 1688–1700. Dyster kävi koulua Lappeenrannassa ja meni sitten Viipuriin kultasepän oppiin. Hän meni sotapalvelukseen suuren Pohjan sodan aikana, palveli aliupseerina eräässä suomalaisrykmentissä ja joutui venäläisten vangiksi. Oman kertomuksensa mukaan Dyster pääsi pakenemaan vankeudesta ja saapui Benderissä oleskelleen kuningas Kaarle XII:n luo. Benderissä Dyster väitti paljastaneensa kuningasta vastaan solmitun salaliiton, jonka takana olivat tsaari Pietari Suuri ja turkkilainen suurvisiiri. Vuonna 1715 Dyster oleskeli Riiassa ja käytti tällöin sukunimeä von Düsterstern. Hän meni näihin aikoihin myös naimisiin.

Uudenkaupungin rauhan jälkeen 1721 armeijasta erotettu Dyster eli työttömänä ja köyhyydessä. Vuonna 1724 hän saapui Tukholmaan työskenneltyään jonkin aikaa Visbyssä. Dyster esiintyi nyt aatelismiehenä, jonka omaisuuden venäläiset olivat vieneet, ja anoi tuloksetta Ruotsin kruunulta korvausta menetyksistään. Dyster kierteli sitten maaseudulla. Ollessaan Uplannissa hän alkoi esiintyä vuonna 1718 kuolleena kuningas Kaarle XII:na, joka oli elänyt piilossa ja saapunut nyt vaatimaan kruunuaan takaisin. Kuninkaana esiintynyt Dyster väitti, että Riddarholmenin kirkkoon kuninkaana haudattu mies olikin ollut tavallinen rivisotilas.

Kun Dysterin väitteet saivat kannatusta, hän alkoi yllyttää Taalainmaan talonpoikia marssimaan Tukholmaan vaatimaan oikean kuninkaan palauttamista valtaistuimelle. Tässä yhteydessä hän lähetti asiasta kirjelmän Uppsalan läänin maaherralle Fredrik Magnus Cronbergille ja allekirjoitti sen kuninkaan nimellä Carolus. Maaherra sai houkuteltua Dysterin lähtemään Tukholmaan, jossa hän joutui tutkimuskomission eteen joulukuussa 1724. Dyster muutti nyt mieltään ja väitti vain pilailleensa kirjeen lähettäessään. Kirjeen allekirjoituksen Carolus E. I. H. hän väitti tarkoittaneen Carolus Er I Himmelen (Kaarle on taivaassa). Komissio passitti Dysterin kuitenkin Tukholmassa sijainneeseen Kastenhofin vankilaan.

Vankilassa ollessaan Dyster laati uuden kirjeen Taalainmaan talonpojille yllyttäen näitä kapinaan. Kirjeen hän allekirjoitti taas kuninkaan nimissä C. R. S. (Carolus, rex Sueciæ eli Kaarle, Ruotsin kuningas). Dyster tuomittiin nyt seisomaan kolme päivää häpeäpaalussa Tukholman torilla, minkä jälkeen hänet suljettiin Danvikin mielisairaalaan. Kaksi Dysterin avustajaa tuomittiin kuolemaan, mutta tuomiot muutettiin ruumiillisiksi rangaistuksiksi. Vuonna 1726 Dyster lähetettiin perheineen Latviaan Riikaan, mutta hänet palautettiin sieltä takaisin ja hän joutui viettämään loppuelämänsä Danvikin sairaalassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]