Bengali (kissarotu)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bengali
Avaintiedot
Alkuperämaa:  Yhdysvallat
Rodun lyhenne: BEN
Kategoria: III
Ulkonäkö ja terveys
Turkki: lyhyt, täplikäs- tai marmoritabbykuvioinen

Bengali on Yhdysvalloissa 1970-luvulla syntynyt kissarotu. Eräs Kalifornian yliopiston tutkija risteytti leopardikissoja muiden kissojen kanssa tutkiessaan aasialaisen leopardikissan sairauksien vastustuskykyä. Risteytysten tuloksena syntyi bengalina tunnettu kissarotu. Yliopiston kissat siirtyivät Jean Millille, jolla oli jonkin verran kokemusta leopardikissoista. Mill rekisteröi ensimmäiset bengalit vuonna 1983. Suomessa bengaleita on ollut jo 1990-luvulta lähtien.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypillistä bengalille ovat lihaksikas ja pitkänomainen vartalo, pienehkö pää suhteessa vartaloon, pienet, pyöreäkärkiset, matalalle asettuneet korvat, suuret, ovaalinmuotoiset, kaukana toisistaan sijaitsevat silmät sekä korostuneet viiksityynyt. Bengalin kuviointi on erikoinen ja muista kesykissaroduista poikkeava. Sen vahva ja keskipitkä häntä muistuttaa suurten kissaeläinten häntää, ja kissa kantaa sitä matalalla.

Bengalin turkki on joko täplikäs tai marmorikuvioinen. Pohjaväriltään bengali on perinteisesti ollut ruskea tai lumivärinen, mutta myös hopeisia, sinisiä ja mustia bengaleita on olemassa.

"Lumivärinen" bengali.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bengali (kissarotu).