Benedetto Marcello

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Benedetto Marcello

Benedetto Marcello (1. elokuuta 1686 Venetsia24. heinäkuuta 1739 Brescia)[1] oli italialainen barokkisäveltäjä.

Marcello syntyi Venetsiassa ja sai musiikinopetusta Antonio Lottilta ja Francesco Gasparinilta. Hän kuitenkin luki samanaikaisesti lakia ja loi huomattavan uran hallinnossa.[1]

Marcello oli monipuolinen ja tuottelias säveltäjä; hänen tuotantoonsa kuuluu muun muassa erilaista kirkkomusiikkia, kantaatteja ja soitinmusiikkia. Hänen seitsemästä oopperasta tunnetuin ja arvostetuin on Arianna (“Ariadne”, Cassanin librettoon, Venetsia, 1726)[2].

Hänen veljensä oli säveltäjä Alessandro Marcello.[3]

Marcello julkaisi oopperasta satiirisen pamfletin Il teatro alla moda (”Muodinmukainen teatteri”, 1720), jossa hän kritisoi tuolloin vallinneita käytäntöjä.[2]

  1. a b Culley, T.: Marcello, Benedetto (Arkistoitu – Internet Archive), New Catholic Encyclopedia, The Gale Group 2003. Vaatii HighBeam-tilauksen.
  2. a b Murtomäki, Veijo: Napolilaissäveltäjiä ja muita italialaissäveltäjiä, Italialainen vakava ooppera 1700-luvulla, Sibelius-Akatemia 2016. Viitattu 13.5.2016.
  3. Marcello, Alessandro (Arkistoitu – Internet Archive), Baker’s Biographical Dictionary of Musicians, The Gale Group 2001. Vaatii HighBeam-tilauksen.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.