Bendy and the Ink Machine

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bendy and the Ink Machine on episodinen ensimmäisen persoonan selviytymiskauhuvideopeli, jonka on kehittänyt ja julkaissut Joey Drew Studios Inc. pelin universumin sisäisen animaatiostudion Joey Drew Studios Inc:n nimellä. Sen ensimmäinen luku julkaistiin alun perin Game Joltille 10. helmikuuta 2017, viides ja viimeinen luku julkaistiin 27. lokakuuta 2018. Peli julkaistiin myös PlayStation 4:lle, Xbox Onelle ja Nintendo Switchille 20. marraskuuta 2018, Rooster Teeth Gamesin julkaisemana sekä IOS:lle ja Androidille 21. joulukuuta 2018.

BioShock-pelisarjan innoittama peli sijoittuu kuvitteelliseen Joey Drew Studiosiin. Pelaaja ohjaa Henry Steinia, eläkkeellä olevaa animaattoria, joka saa kirjeen jossa hänet kutsutaan takaisin vanhaan työpaikkaansa. Stein löytää sarjan outoja paranormaaleja toimintoja, jotka mustekone aiheuttaa. Pelissä pelaajat pelaavat ensimmäisen persoonan näkökulmasta ja heidän on suoritettava tehtäviä päästäkseen eteenpäin, (taistelu, esineiden kerääminen tai pulmien ratkaiseminen.) Pelaajat voivat myös löytää studion työntekijöiden tallentamia äänilokeja ymmärtääkseen studion historiaa.

Bendy and the Ink Machine sai hyvän vastaanoton ensimmäisen julkaisunsa jälkeen. Ylistys keskittyi sen vintage-estetiikkaan ja tarinaan, vaikka sen pulmat ja taistelumekaniikka olivat vähemmän suosittuja. Julkaisua seuranneina kuukausina peli sai nopeasti suuren seuraajakunnan johtuen näkyvyydestä YouTuben ja Twitchin kaltaisilla alustoilla, ja lopulta se hyväksyttiin Steam Greenlightin kautta vuoden 2017 puolivälissä. Oheistuotteet sekä mobiili spin-off esiteltiin myöhemmin pelin mainostamiseksi. Mike Mood, pelin ohjelmoija ja toinen luoja, kuvaili peliä "vahingossa tapahtuneeksi menestykseksi".  Bendy and the Dark Revival, sarjan seuraava peli, julkaistiin 15. marraskuuta 2022.  Radar Picturesin elokuvasovitus on parhaillaan tuotannossa.

Pelattavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bendy and the Ink Machine on ensimmäisen persoonan selviytymiskauhupeli, joka muistuttaa useita sarjakuvia 1920–1940-luvuilla. Pelaaja pelaa Henry Steinina, eläkkeellä olevana animaattorina, joka palaa vanhaan työpaikkaansa Joey Drew Studiosiin ja huomaa, että mustekone on tuhonnut koko studion ja herättänyt tietyt sarjakuvahahmot henkiin. Peli sekoittaa taistelun pulmamekaniikkaan.  Pelaajat tutkivat ensimmäisen persoonan näkymän kautta, ja heillä on vain vähän fyysisiä toimintoja, kuten juoksemista ja hyppäämistä.  Erilaisia esineitä voidaan kerätä, joista osa vaaditaan erilaisten tehtävien suorittamiseen ennen jatkamista.  Pekonikeittotölkkejä voidaan kerätä myös saavutuksiin ja Henryn terveyden palauttamiseen, jos hän loukkaantuu.

Taistelu keskittyy ensisijaisesti erilaisiin lähitaistelupohjaisiin aseisiin, kuten kirveeseen, putkeen, mäntään, jakoavaimeen tai viikatteeseen.  Lisäksi on olemassa pitkän kantaman aseita, kuten tommy-gun tai pekonikeittotölkit. Pelin sisäisillä vihollisilla on erilaiset voimatasot ja sietokyky vahinkoa vastaan, mikä pakottaa pelaajat olemaan taktisia pysymään ulottumattomissa ja iskemään tarvittaessa.  Jos näin ei tehdä, seurauksena on kuolema.  Henry voi vetäytyä Little Miracle Stationeihin aina, kun viholliset ovat lähellä, toipuakseen tai pysyäkseen poissa näkyvistä. Jos hän ottaa liikaa vahinkoa, hän voi paeta mustetta, joka kuluttaa häntä, ja syntyä uudelleen yhdellä lukuisista Bendyn patsaista, jotka toimivat checkpointeina.  Pelaaja voi tallentaa edistymisensä olemalla vuorovaikutuksessa ''aikakorttiasemien'' kanssa.

Lisäksi pelaajat voivat löytää lukuisia äänilokeja koko studiosta, jotka antavat lisätietoja pelin tarinasta, erityisesti studion ja sen työntekijöiden kohtalosta, (kuten BioShockin kaltaisissa peleissä käytetyt järjestelmät). Jotkut näistä lokeista voivat jäädä huomaamatta ja vaativat lisätutkimuksia paljastaakseen salaiset alueet, joilla ne usein ovat. Viimeisessä luvussa pelaajat avaavat Seeing Toolin, joka on laite, jota käytetään katsomaan salaisia piilotettuja viestejä, jotka olisivat näkymättömiä ilman sitä. Suoritettuaan luvun, pelaajat voivat käyttää sitä myös neljässä edellisessä luvussa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luku 1: Moving pictures[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1963 Henry Stein, Joey Drew Studiosin perustaja ja entinen animaattori, kutsutaan takaisin studioon entisen ystävänsä ja liikekumppaninsa Joey Drew'n toimesta. Henry astuu studioon ja löytää sen hylättynä ja likaantuneena, samoin kuin silvotun ruumiin, joka näyttää olevan antropomorfinen hahmo Boris the Wolf. Henry saa selville, että sotkuisen musteen aiheutti mustekone, laite, jonka Joey loi Henryn lähdön jälkeen ja jota Joey aikoi käyttää luodakseen tosielämän versioita studion sarjakuvahahmoista. Henry korjaa ja käynnistää koneen keräämällä erilaisia esineitä rituaaliin: Bendy-nukke, jakoavain, levy, kirja, mustepullo ja vaihde. Tämän jälkeen Henry palaa koneen luo, mutta hirviö joka on korruptoitunut versio studion maskotista, Bendystä hyökkää hänen kimppuunsa. Henry yrittää paeta, mutta kun hän saavuttaa oven, lattia hänen allaan pettää ja hän putoaa studion alemmille tasoille. Henry jatkaa uloskäynnin etsimistä ja tyhjentää portaikkoon tulvivan musteen siirtyäkseen eteenpäin. Hän ottaa kirveen ja löytää huoneen, jossa on ruumisarkkuja ja pentagrammi lattialla, joista jälkimmäisen päälle hän astuu, mikä saa hänet hallusinoimaan kuvia Bendystä ennen pyörtymistään.

Luku 2: The Old Song[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henry herää, hakee kirveensä ja etsii ulospääsyä. Lopulta hän saapuu musiikkiosastolle ja löytää uloskäynnin portaiden alaosasta, mutta portaat tulvivat ja tukkivat oven. Taisteltuaan musteolentoja vastaan, jotka tunnetaan nimellä Searchers, Henry löytää musiikkiohjaaja Sammy Lawrencen toimiston ja löytää sisältä pumppukytkimen, joka voi tyhjentää musteen portaissa, mutta hänen toimistonsa on tukossa massiivisen mustevuodon vuoksi. Henry löytää kaksi mustepainetta alentavaa venttiiliä, joista toista vartioi Searcher, jolla on hattu, joka hänen on voitettava. Yhdessä vaiheessa hänen on opittava soittamaan Sammyn suosikkikappaletta avatakseen oven päästäkseen toiseen venttiiliin. Vuodon pysäyttämisen jälkeen Henry tyhjentää musteen portaissa. Lähestyessään portaita Sammy (joka on muuttunut mustehumanoidiksi) kuitenkin tyrmää hänet rikkalapiolla, Kun Henry herää, Sammy paljastaa aikovansa uhrata Henryn Bendylle, jota hän palvoo jumalana, jotta hän voi vapautua musteesta. Kun Sammy aloittaa rituaalin, Bendy hyökkää hänen kimppuunsa ja oletettavasti tappaa hänet. Henry vapautuu ja pakenee Bendyltä varastohuoneeseen lukiten oven takanaan. Uskaltautuessaan huoneeseen hän löytää täysin ehjän Boriksen.

Luku 3: Rise and Fall[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun hän herää, Henry löytää itsensä pienestä turvatalosta. Tutkittuaan turvataloa Henry löytää Boriksen. Kun hän on tehnyt Borikselle kulhon pekonikeittoa, hän antaa Henrylle vivun, jota tarvitaan uloskäynnin avaamiseen. Kaksikko lähtee Boriksen turvatalosta löytääkseen toisen tien ulos studiosta. Käytettyään taskulamppua pimeän alueen läpi he törmäävät studion leluosastoon ja löytävät takahuoneen täynnä tuotteita Alice Angelille, studion naispääosalle. Kun Boris on hetken erossa Henrystä, hän antaa hänelle Gent-putken käytettäväksi aseena. Henry kohtaa musteversion Alice Angelista, joka pelottaa Henryä. Henryn on sitten valittava, valitseeko hän demonien polun vai enkelien polun; toinen polku sulkeutuu, kun Henry tekee valintansa. Saavuttaessaan tasolle 9 Henry ja Boris löytävät useita Boriksen ja muiden mustehirviöiden silvottuja klooneja, joita kutsutaan yhdessä Butcher Gangiksi, joita Alice on kerännyt parantaakseen ulkonäköään. Henry tapaa Alicen, joka kiduttaa yhtä hirviöistä, ja häntä neuvotaan suorittamaan tehtäviä vastineeksi siitä, että hän saa paeta studiosta. Näin tehdessään hän palauttaa Alicelle esineitä, kuten hammaspyöriä, paristoja, sydämiä ja mustepalloja, häntä käsketään tuhoamaan Bendyn pahvikuvia ja suojelemaan Alicen pesää vihollisilta, samalla kun Bendy, Searcherit, Butcher Gang ja Projectionist jahtaavat häntä, projectionist on musteella korruptoitunut versio studion projektionistista Norman Polkista. Alice tarjoaa Henrylle myös työkaluja, jotka auttavat häntä: jakoavain, ruisku, kirves, mäntä ja tommy-gun (joka voidaan saada vain, jos tietyt asiat toteutetaan). Tämän aikana käy ilmi, että Alice on itse asiassa Susie Campbell, Alice, alkuperäinen ääninäyttelijä, joka kehitti pakkomielteen Aliceen siihen pisteeseen, että uskoi olevansa oma hahmonsa, ja tuli kostonhimoiseksi, kun hänet korvattiin toisella näyttelijällä, Allison Pendlellä. Hän on sittemmin ottanut musteen turmeleman Alicen muodon. HenrynTäytettyä kaikki tämän tarpeet hän lähettää Henryn hissille, jolla hän voi lähteä, mutta pakottaa hissin putoamaan löydettyään Boriksen, jonka sisäelimet hän haluaa, koska hän on täydellisin Boris. Hissi putoaa ja tyrmää Henryn. Kun Boris yrittää herättää Henryn, Alice sieppaa Boriksen ja vie hänet pois.

Luku 4: Colossal Wonders[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henry herää pyörtymisensä ja Boriksen sieppauksen jälkeen, poistuu rikkinäisestä hissistä ja tutkii studion luola-arkistoja löytääkseen ja pelastaakseen Boriksen. Kun Alice pilkkaa Henryä kaiutinten kautta , Henry löytää huoneen, joka on täynnä kadonneita, musteen tartuttamia ihmisiä, jotka eivät osoita vihamielisyyttä. Paettuaan tuuletusaukkojen läpi Henry saa selville, että Joey aikoi avata Bendy-teemaisen huvipuiston nimeltä Bendy Land kuuluisan huvipuistosuunnittelijan Bertrum Piemonten avulla. Henry päättelee, että kummitustalon on oikea tapa edetä, ja kulkee varastoalueen läpi löytääkseen kytkimet sen käynnistämiseksi. Hän aktivoi neljä virtakytkintä samalla kun hiipii Butcher Gangin ohi heittämällä tyhjiä tölkkejä, kukistaa musteen turmeltaman Bertrumin, joka on sulautunut mustekala-ajeluun, ja pakenee projektionistilta, jonka pään Bendy katkaisee ja vie hänen ruumiinsa pois. Kummitustaloajelulle päästyään Henry järkyttyy huomatessaan, että Alice on muuttanut Boriksen pahaksi hirviöksi. Koska Henry ei pysty palauttamaan häntä normaaliksi, hänen on pakko tappaa Boris, joka häviää. Raivostunut Alice yrittää hyökätä ja tappaa Henryn, mutta toinen, täydellinen versio Alice Angelista ja robottikätinen Boriksen klooni tappavat hänet takaapäin.

Luku 5: The Last Reel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uudet Alice ja Boris, nimeltään Allison Angel (Allison Pendle) ja Tom (Thomas Connor, Ink Machinen pääinsinööri), lukitsevat Henryn väliaikaiseen vankilaan, koska he eivät ole varmoja, voivatko he luottaa häneen. Henry onnistuu voittamaan Allisonin luottamuksen, ja hän antaa Henrylle näkemistyökalun, jota käytetään piilotettujen viestien näkemiseen; Henry näkee viestin, jonka mukaan Allison jättää Henryn kuolemaan (mikä myöhemmin osoittautuu todeksi).

Myöhemmin Bendy saa selville Allisonin ja Tomin sijainnin, ja Tom (joka ei edelleenkään luota Henryyn) vakuuttaa Allisonin jättämään Henryn taakseen, jotta he voivat paeta, tietäen, etteivät he saa häntä ulos ennen Bendyn saapumista. Henry onnistuu pakenemaan vankilasta yksin löydettyään piilotettujen viestien ansiosta salaisen huoneen, jossa on ase seinän takana. Kun hän pakenee, Henry näkee Allisonin ja Tomin pakenevan proomulla mustevirran läpi. Hän seuraa heitä toisella proomulla, massiivisen Bendy-käden jahtaessa häntä. Henry saapuu Searchereiden ja Kadonneiden rakentamaan hökkelikaupunkiin. Siellä hän kohtaa loukkaantuneen Sammyn, joka uskoo harhaisesti Henryn olevan Bendy ja yrittää kostaa tappamalla hänet. Sammy voittaa Henryn ja yrittää tappaa hänet, mutta Tom joka lopulta luottaa henryyn tappaa Sammyn, ja antaa Henrylle kirveen. Kun Sammy on poissa, searcherit ja kadonneet, joita hän piti loitolla, muuttuvat väkivaltaisiksi ja alkavat hyökätä. Henry, Allison ja Tom lyöttäytyvät yhteen ja kukistavat hirviöt. Henry johtaa heitä eteenpäin, mutta putoaa alemman tason hallintotoimistoihin. Henry yrittää paeta elokuvaholvin läpi, mutta sisäänkäynti tulvii. Hän pyrkii yhdistämään putkijärjestelmän uudelleen musteen tyhjentämiseksi piiloutuessaan Butcher Gangiltä.

elokuvaholvissa on viesti, se paljastaa, että Bendy on varastanut filmikelan. Allison ja Tom saapuvat ja liittyvät Henryn seuraan etsimään Bendyä. He huomaavat, että Bendyn pesä on massiivinen versio mustekoneesta. Henry joutuu menemään sisään yksin, koska sisäänkäyntiä ympäröi muste, joka voi imeä ja tappaa Allisonin ja Tomin. Sisältä Henry löytää viestin Joeylta, joka puhuu kaatumisestaan ja siitä, kuinka Henry voi kukistaa pimeyden näyttämällä Bendylle varastetun kelan, nimeltä "The End". Paljastuu, että mustekonetta käytettiin okkulttisen taikuuden ja teknologisen alkemian yhdistelmässä tosielämän maskottien luomiseen Bendy Landille, mutta Bendy hylättiin studion syvyyksiin, koska toisin kuin muut henkilökunnan sieluista tehdyt luomukset, hänet tehtiin tyhjästä ja hänestä tuli sieluton, hänet oli lukittu vankilamaiseen valtaistuinsaliin, joka oli täynnä lyhytfilmejä, turhana yrityksenä. Bendy saapuu paikalle ja muuttuu massiiviseksi hirviöksi, (joka tunnetaan nimellä Beast Bendy), joka kaataa Henryn toiseen huoneeseen ja jahtaa. Henry pakenee Bendyltä ja palaa valtaistuimelle jossa hän käynnistää "The End" -kelan, joka näyttää sanat "The End" useilla näytöillä, jolloin Bendy hajoaa.

Myöhemmin Henry kuljetetaan Joeyn taloon, ja kohtaa joeyn joka puhuu siitä, kuinka he menivät eri poluille ja kuinka Joeyn polku paloi hänen kunnianhimonsa vuoksi. Hän kutsuu Henryn studioon ja pelin alun tapahtumat pelaavat uudelleen paljastaen, että Henry on jumissa aikasilmukassa nimeltä cycle.

Lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa kamera zoomaa Henryn signeerattuun kuvaan Bendystä, Boriksesta ja Alice Angelista. Näytön ulkopuolella nuori tyttö (jonka oletetaan olevan Joeyn veljentytär) pyytää "Joey-setää" kertomaan hänelle toisen tarinan.

Hahmot ja ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Henry Stein (theMeatly) on Joey Drew Studiosin perustaja ja animaattori, joka loi hahmot Bendy-sarjakuviin. Hän on päähenkilö, joka on palannut Joey Drew Studiosiin 30 vuoden jälkeen.
  • Joey Drew (David Eddings) on Joey Drew Studiosin perustaja ja toimitusjohtaja. Ennen pelin tapahtumia Joey meni konkurssiin ja studio romahti entisestä loistostaan.
  • Wally Franks (theMeatly) on Joey Drew Studiosin rento talonmies. Henryn lisäksi hän on ainoa hahmo, joka esiintyy kaikissa 5 luvussa äänilokien kautta. Hänet tunnetaan parhaiten lauseestaan "i'm outta here!"
  • Thomas Connor (Mike Mood) on karkea ja röyhkeä koneinsinööri Gent Enterprisesista, jonka Joey Drew Studios palkkasi rakentamaan mustekoneen. Hän on naimisissa Allison Pendlen kanssa. Pelissä muste on korruptoinut hänet ja muuttunut Boris-klooniksi, joka kulkee Tomin, Allisonin ystävän, ohi. Hänen osoitetaan olevan vihamielinen Henryä kohtaan.
  • Sammy Lawrence (Aaron Landon) on Bendy and the Ink Machinen antagonisti ja Joey Drew Studiosin entinen musiikkijohtaja, joka alkoi tulla hulluksi. Pelin tapahtumien myötä muste on turmellut hänet ja hän palvoo Bendyä jumalana.
  • Norman Polk (theMeatly) on Joey Drew Studiosin vaikeasti tavoitettava ja tarkkaavainen projektionisti. Pelin tapahtumien myötä hänestä on tullut projektionisti, humanoidihirviö, jolla on projektoripää.
  • Susie Campbell (Alanna Linayre) on Alice Angelin alkuperäinen ääninäyttelijä, josta tuli pakkomielle hahmosta ja tuli hulluksi, kun hänet korvattiin Allison Pendlellä. Pelin tapahtumien myötä muste on turmellut hänet ja muuttunut Alicen kierretyksi versioksi.
  • Alice Angel (Lauren Synger) on Bendyn piirrettyjen naispääosa. Pelissä hän on alkuperäisen hahmon korruptoitunut muoto, joka on muotoutunut ääninäyttelijänsä Susie Campbellin kautta.
  • Jack Fain (Bookpast) on Joey Drew Studiosin pääsanoittaja ja Sammyn toinen komentaja. Pelissä muste on korruptoinut hänet ja muuttunut turvonneeksi etsijäksi.
  • Shawn Flynn (Seán "Jacksepticeye" McLoughlin) on leluvalmistaja ja Joey Drew Studiosin tavarajohtaja.
  • Grant Cohen (Will Alex "DAGames" Ryan) on Joey Drew'n ärsyyntynyt kirjanpitäjä.
  • Bertrum Piedmont (Joe J. Thomas) on kuuluisa brittiläinen teemapuistosuunnittelija, joka rakensi Bendy-teemaisen huvipuiston Bendy Landin ja torjuu Joey Drew'n kohtelun. Pelissä hän on sulautunut mustekala-karuselliin
  • Lacie Benton (Lani Minella) on insinööri, joka työskentelee Bertrum Piemonten alaisuudessa. Minella ääninäyttelee myös röyhkeää, lapsellista etsijää nimeltä Heidi jatko-osassa Bendy and the Dark Revival.
  • Allison Pendle (Lauren Synger) on Alice Angelin toinen ääninäyttelijä, joka korvaa Susie Campbellin. Hän on naimisissa Thomas Connorin kanssa. Pelissä muste on turmellut hänet ja muuttanut Alice Angelin hänet ystävällisemmäksi muodoksi nimeltä Allison, hän on Tomin ystävä.

Lisäksi pelissä on useita hahmoja, joilla ei ole esillä olevaa vuoropuhelua:

  • Ink Bendy on tärkein antagonisti. Hän on ilkeä ja epämuodostunut versio Bendystä, Bendyn sarjakuvien päähenkilöstä. Musteen asukkaat tuntevat hänet nimellä Ink Demon.
  • Boris the Wolf / Buddy Boris on toissijainen hahmo Bendyn sarjakuvissa. Pelissä ystävällinen versio hänestä esiintyy Henryn kumppanina, ennen kuin Alice muuttaa hänet Brute Borikseksi. Lisäksi useita Boriksen klooneja esiintyy pelin aikana silvottuina ruumiina. Hän on korruptoitunut versio Buddysta.
  • Butcher Gang on Bendyn piirrettyjen trio, joka on aina ristiriidassa Bendyn kanssa. Pelissä he esiintyvät Piperinä (Charley), Fisherinä (ohra) ja hyökkääjänä (Edgar).
  • Searcherit ovat ryhmä humanoidimusteolentoja, jotka hyökkäävät Henryn kimppuun koko pelin ajan.
  • Kadonneet ovat musteen korruptoimia Joey Drew Studiosin työntekijöitä, eivätkä ole vihamielisiä. Erityisen kadonneen äänenä toimii Joe J. Thomas.
  • Turvonneet Searcherit ovat Searchereiden laajennettuja ja passiivisia muotoja. Ne ovat merkittäviä musteen lähteenä koko pelin ajan.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bendy and the Ink Machinen julkaisuaikataulu
2017 Luku 1: Moving Pictures
Luku 2: The Old Song
Luku 3: Rise and Fall
2018 Luku 4: Colossal Wonders
Luku 5: The Last Reel
PS4:n, Xbox Onen ja Nintendo Switchin julkaisu
IOS/Android-julkaisu
2019
2020 Boris and the Dark Survival
2021
2022 Bendy and the Dark Revival
2023
2024 Bendy: Secrets of the Machine /Bendy: The Cage

Idea Bendy and the Ink Machineen syntyi kun TheMeatly pohti ajatusta maailmasta, joka muistutti sarjakuvaa. Kun hän alkoi kehittää ideaa, hän tajusi, että se tuntui "kammottavalta" ja tarvitsi hirviön, joka asui siinä. Bendy luotiin hirviöksi, mutta hänellä ei ollut nimeä. Kun hahmo lopulta sai 3D-mallin, nimi valittiin kirjoitusvirheestä ja se tallennettiin 3D-mallinnusohjelmaan, Blenderiin. theMeatly ei ollut ohjelmoija, joten Mike Desjardins liittyi tuotantoon, koska hän näki pelissä potentiaalia.  Bendy and the Ink Machine sai inspiraationsa BioShock-sarjasta.

Ensimmäisen luvun, "Moving Pictures" kehitys, kesti viisi päivää.  Peli julkaistiin ilmaiseksi Game Joltissa 10. helmikuuta 2017, ja se oli yksi ensimmäisistä alustalla julkaistuista peleistä.  Alun perin projekti oli tehty Mike Desjardinsin mukaan "huvin vuoksi", mutta siitä tuli myöhemmin suosittu joka kannusti heitä kehittämään toisen luvun "The Old Song", joka julkistettiin virallisesti maaliskuussa 2017 ja jonka valmistuminen kesti kuusi viikkoa.  Se julkaistiin 18. huhtikuuta 2017, ja siihen lisättiin myös remasteroitu versio edellisestä luvusta, päivitetty valikko, tekstitys, saavutukset jne. Steam Greenlight hyväksyi pelin 28. helmikuuta 2017, ja se julkaistiin Steamissä 27. huhtikuuta 2017.  "Chapter 1" julkaistiin ilmaiseksi, kun taas "Chapter 2" julkaistiin DLC:nä 6 dollarin hintaan.

Kolmas luku, "Rise and Fall", tuotannosta ilmoitettiin toukokuussa 2017. Sen kehitti kuusi ihmistä neljässä kuukaudessa, ja syy sen pitkään kehitykseen Mike Desjardinsin mukaan oli se, että hänen täytyi luoda kehys "prosessin sujuvoittamiseksi".  Sen traileri julkaistiin elokuussa 2017, ja se näytti animoidun lyhytfilmin nimeltä "Tombstone Picnic" ja näytti Henryn juoksevan pakoon Ink Bendyä käytävässä.  Mike Desjardins totesi kuitenkin, että sitä käytettiin vain trailerin takaa-ajoon ja testeihin.  Se julkaistiin 28. syyskuuta 2017, kun taas kaksi edellistä lukua saivat myös remasteroidut versiot.

Neljäs luku, "Colossal Wonders", vahvistettiin ensimmäisen kerran olevan tuotannossa 17. marraskuuta 2017.  Se sisälsi myös remasteroidut versiot kolmesta ensimmäisestä luvusta, jotka sisälsivät parannettuja ääniraitoja ja tekstuureja.  Se julkaistiin 30. huhtikuuta 2018. Alun perin suunniteltu julkaisupäivä oli 28. huhtikuuta 2018, se kuitenkin viivästyi Steamin teknisten ongelmien vuoksi, jotka estävät julkaisujen tekemisen viikonloppuisin.  Viides ja viimeinen luku, "The Last Reel", vahvistettiin ensimmäisen kerran olevan tuotannossa 4. kesäkuuta 2018.  Myöhemmin he vahvistivat, että se julkaistaan lokakuussa. Emprise vahvisti myös, että luku on ilmainen pelaajille, jotka ovat ostaneet edelliset luvut.  Erikoispainos nimeltä Bendy and the Ink Machine: Jacksepticeye Edition annettiin tubettaja Jacksepticeyelle ennen yleisölle julkaistua viidettä lukua, (joka sisälsi kaikki viisi lukua.)  Se julkaistiin 26. lokakuuta 2018. Peli sai seuraavana päivänä viimeisen paketin nimeltä Bendy and the Ink Machine: Complete Edition. Luvut 2–4, jotka olivat aiemmin saatavilla ladattavana sisältönä, tulivat ilmaisiksi, kun taas peli tuli maksulliseksi.

29. tammikuuta 2018 TheMeatly ilmoitti virallisesti, että Bendy and the Ink Machine julkaistaan konsoleille.  PlayStation 4- ja Xbox One -portit kehitti ja julkaisi Rooster Teeth Games, ne oli alun perin tarkoitus julkaista 26. lokakuuta 2018, kun taas Nintendo Switch -portin oli määrä julkaista 20. marraskuuta 2018, mutta sekä PlayStation 4: n että Xbox Onen julkaisupäivät siirrettiin samaan päivämäärään Nintendo Switchin julkaisua varten.  TheMeatly ja Joey Drew Studios Inc. ilmoittivat 15. joulukuuta 2018 mobiiliportista, ja se julkaistiin 21. joulukuuta 2018.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto

Kokonaispisteet
Keräilijä Pisteet
Metacritic 71/100 (PS4)

70/100 (Xbox One) 63/100 (Switch)

Arvostelun tulokset
Julkaisu Pisteet
4Players 70/100
Nintendo Life 6/10 (Switch)
VOfficial Xbox-Magazine (Iso-Britannia) 6/10

Kokoavan arvostelusivuston Metacriticin mukaan Bendy and the Ink Machine sai "sekalaisia tai keskimääräisiä arvosteluja" konsoliporteistaan.  Verkkosivusto Rock, Paper, Shotgun piti ensimmäistä lukua yhtenä viikon parhaista ilmaisista peleistä.

Pelin juoni ja ympäristö saivat enimmäkseen kiitosta. Useimmat arvostelijat huomauttivat, että pelin taidetyyli muistuttaa Disneyn piirrettyjen "Steamboat Willie" -aikakautta, ja PlayStation LifeStyle pitää Bendyä "ilmeisenä rinnakkaisuutena" muiden sarjakuvahahmojen, kuten Mikki Hiiren tai Betty Boopin, välillä.  Liam Martin Expressistä katsoi, että pelin teemana oli, että "klassiset sarjakuvat ovat synkempiä kuin muistamme".  ImpulseGamerin Sean Warhurst piti myös pelin visuaalisuutta pelin "suurimpana vahvuutena" ja että sen grafiikkamoottori "täydentää taiteellista suuntaa".  Tätä harkitsi myös Barry Stevens Entertainment Focuksesta, kun otetaan huomioon, että "pelillä on todella ainutlaatuinen taidetyyli ja se todella vetää pois vanhan animaatiostudion tunnelman, kun kaikki on piirretty 30 -luvun tyyliin".

Useimmat verkkosivustot pitivät pelin pelimekaniikkaa toistuvana. TheXboxHub piti pelin taistelumekaniikkaa "turhauttavana", koska suurin osa sen vihollisista kuolee vain yhdessä osumassa.  VGCultureHQ katsoi, että jos toisessa luvussa olisi joitain kantaman aseita, kuten ase tai ritsa, "auttaisi saamaan pitkät taistelujaksot tuntumaan oikeudenmukaisemmilta ja vähemmän riskiltä". Siinä todettiin kuitenkin myös, että pelin pomotaistelut tuntuvat "intensiivisiltä".  The Digital Fixin mukaan pulmat olivat toistuvia, sanoen, että "olemme tehneet sen miljoona kertaa aiemmin".

VGCultureHQ piti pelin lukujen pituuksia "liian lyhyinä" ja ilman "oikeudenmukaista tasapainoa", ottaen huomioon, että se voitaisiin suorittaa neljässä tunnissa, kun otetaan huomioon, että ensimmäinen ja viimeinen luku voitaisiin "lopettaa hieman alle puolessa tunnissa", kun taas muut kolme lukua "voivat kestää kauemmin".  Hely on Horrorin mukaan ensimmäinen luku toimii "opetusohjelmana", joka ohjaa pelaajaa "olemaan vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa ja ratkaisemaan yksinkertaisia pulmia", toisessa luvussa esitellään taistelu, mutta katsottiin, että kolmannessa luvussa pelaajat heitetään toimintaan. Steven Asarch Player.Onesta piti kolmannen luvun tehtäväluetteloa "kehittäjien laiskana yrityksenä täydentää peliä lisäämättä mitään lisäsisältöä" ja että jos tulevat luvut voisivat keskittyä enemmän hahmojen kehittämiseen, "ne olisivat todella voineet olla mestariteoksia".

Peliä on usein verrattu BioShockiin, koska PlayStation LifeStylen mukaan pelillä on "antiikkityyli".  Nintendo Life pohti myös BioShock -tunnelman motiiveja pelissä, koska "Henryn menneisyydestä tehdyt paljastukset retroestetiikkaan, joka tarttuu pelin rappeutuneen ympäristön jokaiseen nurkkaan". Se kuitenkin vertasi sitä myös Resident Eviliin ja Outlastiin pitäen sitä "fuusiona".  Peliä verrattiin myös Cupheadiin ja Epic Mickeyyn, koska ne käyttivät "Rubberhose" -animaatiota ja 1920-luvun sarjakuvien tyyliä.

Myynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoteen 2017 mennessä peli saavutti 750 000 latausta Steamissä Player.Onen mukaan.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut IGN: n "Best Horror Game" -palkinnon ja on listattu #1 "18 Best Horror Games of 2017" -listalla.  Mobiiliportti sai "Päivän peli" -palkinnon 23. helmikuuta 2019.  TouchArcade nimitti mobiiliportin "Viikon peliksi" 21. joulukuuta 2018.

Perintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös: Bendy (sarja)

YouTube vaikutti suuresti Bendy and the Ink Machinen suosioon. Monet pelaajat, kuten Markiplier ja Jacksepticeye, nähtiin tekevän "Let's Play" -videoita Bendy and the Ink Machinesta, jotkaa saavuttivat miljoonia katselukertoja.  Monet YouTube -muusikot tekivät myös fanikappaleita Bendy and the Ink Machinelle, joista suosituin on DAGamesin "Build Our Machine", jota on katsottu yli 100 miljoonaa kertaa.  Jotkut suosituimmista fanien tekemistä kappaleista sisällytettiin myöhemmin albumiin nimeltä "Bendy's Inky Megamix", joka tehtiin auttamaan keräämään lahjoituksia United Ways COVID-19 -hyväntekeväisyysjärjestölle Tiltifyssä.  Jotkut näistä fanien tekemistä kappaleista sisällytettiin peliin, mukaan lukien DAGamesin "Build Our Machine", Kyle Allenin "Bendy and the Ink Machine Song", Random Encountersin "Bendy and the Ink Musical" ja JT Musicin "Can't Be Erased".

Tämä aiheutti pelille jättimäisen fanikunnan, jota Mood kuvaili erilaiseksi kuin useimmat fanikunnat, kutsuen muiden pelien fanikuntia joskus "myrkyllisiksi".  Peli houkutteli myös yleisöä lapsia, joiden huomio kiinnitettiin enimmäkseen hahmoon Bendy, vaikka peli on T-luokiteltu.  Mike Moodin mukaan peli oli niin suosittu sen hahmojen vuoksi.

Se myös lisäsi pelistä tuotteita, kuten leluja, paitoja jne., Joita voi ostaa pelin virallisesta kaupasta.  Myös kirjoja ja sarjakuvia julkaistiin.

Spin-offit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mobiilispin-off nimeltä Bendy in Nightmare Run julkistettiin 26. tammikuuta 2018.  Se julkaistiin App Storessa 15. elokuuta 2018 ja Google Play Kaupassa 27. syyskuuta 2018. Peli on loputon juoksijatyylinen peli, jossa joko Bendyn, Borisin tai Alicen pelaajahahmot keräävät pekonikeittoa paetessaan suuria pomoja, jotka jahtaavat pelaajahahmoa.

Spin-off nimeltä Boris and the Dark Survival julkaistiin 10. helmikuuta 2020 Bendy and the Ink Machinen 3-vuotispäivänä.  Peli on esiosa, joka tapahtuu ennen alkuperäisen pelin ensimmäistä lukua. Se pyörii sen ympärillä, että Boris the Wolf etsii Joey Drew Studiosin eri tasoja etsiessään tarvikkeita turvataloonsa paetessaan Ink Bendyä, Twisted Alicea, projektionistia, teurastajajengiä tai Borkisia, keltasilmäistä versiota Borisista.  Peli sai myös useita päivityksiä julkaisunsa jälkeen. Viimeisin, Varjojen sinfonia, julkaistiin 30. kesäkuuta 2020.

Bendy and the dark revival[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen peli, Bendy and the Dark Revival, julkistettiin 14. huhtikuuta 2019.  Mike Desjardins totesi kuitenkin 13. helmikuuta 2019, että se ei olisi Bendy and the Ink Machine 2.  24. kesäkuuta 2019 julkaistiin pelin traileri, jossa ilmoitettiin pelin julkaisusta syksyllä 2019.  Joulukuussa 2019 julkaistiin kuitenkin uusi traileri, jossa sanottiin, että peli viivästyi ja julkaistaan joskus vuonna 2020.  Toinen traileri julkaistiin 1. kesäkuuta 2020, ja se paljasti, että peli julkaistaan yhtenä kokonaisuutena, toisin kuin ensimmäinen peli, joka julkaistiin episodisesti. Traileri ehdotti myös, että peli ilmestyisi vuoden 2020 jälkipuoliskolla.  Kehittäjät ilmoittivat kuitenkin 30. marraskuuta 2020, että peli julkaistaan vuonna 2021 COVID-19-pandemian vuoksi. Kehittäjät mainitsivat myös, että peli on kymmenen kertaa suurempi kuin alkuperäinen peli ja että he eivät halunneet kiirehtiä peliä.  Peli kuitenkin viivästyi jälleen vuoteen 2022 ilmoittamatta siitä. 31. lokakuuta 2022 viralliset Bendyn sosiaalisen median tilit ilmoittivat, että Bendy and the Dark Revivalin traileri julkaistaan seuraavana päivänä. Peli julkaistiin virallisesti 15. marraskuuta 2022.  Se on alkuperäisen tarinan uudelleenkäynnistys, jossa on kokonaan uusia hahmoja ja tietyt hahmot, kuten Bendy ja Joey Drew, saavat uudelleensuunnitteluja.

Mahdollinen televisiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2020 John Wick sarjan luoja Derek Kolstad ilmoitti olevansa kiinnostunut tekemään peliin perustuvan televisiosovituksen.

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

25. joulukuuta 2023 pelin virallisella Twitter-tilillä julkistettiin peliin perustuva elokuvasovitus, joka on parhaillaan työn alla.