Ben Couch

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Manuera Benjamin Riwai Couch (27. kesäkuuta 19253. kesäkuuta 1996) oli uusiseelantilainen rugby union -pelaaja ja kansallispuolueen poliitikko. Hän syntyi Rapakissa, Eteläsaarella, mutta muutti perheineen Pohjoissaaren Wairarapaan. Hän liittyi asevoimiin toisen maailmansodan loppuvaiheissa, mutta ei taistellut.

Sodan jälkeen Couch pelasi Uuden-Seelannin rugby union -maajoukkueessa All Blacksissa. Hän oli myös Uuden-Seelannin maorijoukkueessa. Hän opiskeli Christchurch Technical Collegessa. Hän meni naimisiin mormonin kanssa ja päätti lopulta itsekin kääntyä. Hänestä tuli Myöhempien Aikojen Pyhien kirkon aktiivinen jäsen. 1970-luvulla hänet valittiin parlamentin jäseneksi Wairarapasta. Hän eteni nopeasti hallitukseen. Hänestä tuli aluksi maoriasiain ministeri ja Postmaster-General. Jätettyään jälkimmäisen tehtävän hän toimi edelleen maoriasiain ministerinä ja lisäksi poliisiministerinä.

Couch oli parlamentin jäsenenä vuoteen 1984. Hän kuoli Mastertonissa 70-vuotiaana.[1] Hän oli istunut pyörätuolissa aivoverenkiertohäiriön seurauksena, ja diabeteksen takia hänen jalkansa oli amputoitu.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]