Barbara Nadel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Barbara Nadel
Henkilötiedot
SyntynytLontoo, Iso-Britannia
Ammatti näyttelijä, kirjailija
Kirjailija
ÄidinkieliEnglannin kieli
Palkinnot

CWA Hopeinen tikari (2005)

Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Barbara Nadel on englantilainen rikoskirjailija, joka on tullut kuuluisaksi ketjupolttavasta, brandya naukkailevasta istanbulilaisesta komisario Çetin İkmenistä kertovilla rikoskertomuksillaan.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barbara Nadel on syntynyt Itä-Lontoossa, mutta asuu tällä hetkellä miehensä ja kuuden aksolotlinsa kanssa Lancasterissa, pohjoisessa Englannissa.

Nadel on koulutukseltaan näyttelijä. Ennen täyspäiväiseksi kirjailijaksi ryhtymistään hän toimi erilaisissa tehtävissä mielenterveystyötä tekevässä järjestössä ja psykiatrisessa sairaalassa. Hän on lisäksi työskennellyt seksuaalisesti hyväksikäytettyjen teini-ikäisten nuorten parissa ja opettanut psykologiaa kouluissa ja collegeissa. Hän on toiminut myös Shrewsburyn vapaaehtoisen mielenterveystyön suojelijana, kunnes sen toiminta ilmeisesti tyrehtyi rahoituksen loppuessa.[1][2]

Nadel on sijoittanut suuren osan tähän astisista teoksistaan Turkkiin, Istanbuliin, jossa hän on vieraillut säännöllisesti pari kertaa vuodessa jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Nadel vieraili ensimmäisen kerran Istanbulissa nuorena reppureissaajana ja viehättyi tällöin kaupungin monipolvisuudesta - itse paikasta ja sen historian eri tasojen vuoropuhelusta. Istanbulissa eri kansat, kulttuurit ja uskonnot kohtaavat suloisessa sekamelskassa, jonka on läsnäolon aistii myös vahvasti kirjailijan omassa tuotannossa.

Barbara Nadel on kertonut, että hänellä on paljon suosikkikirjailijoita, mutta ne kaksi kirjailijaa, jotka ovat ehkä eniten vaikuttaneet hänen tuotantoonsa ovat Lawrence Durrell ja Charles Dickens.[3] Lawrence Durrellin vaikutuksen voi huomata vertaamalla Barbara Nadelin kirjojen tematiikkaa ja itäisen Välimeren ympäristön kuvailua esimerkiksi Durrellin Aleksandria-kvartettiin (Justine, Balthazar, Mountolive, Clea). Dickensin vaikutus taas näkyy kaikessa "oudossa" ja "yllättävässä".[3]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nadel on kirjoittanut 17 rikoskirjaa, joissa päähenkilönä on komisario Çetin İkmen. Çetin İkmenin lisäksi kirjoissa seikkailevat hänen lähimpänä apurinaan ylikonstaapeli Mehmet Süleyman, Çetin İkmenin lapsuudenystävä patologi Arto Sarkissian sekä konstaapeli Balthazar Cohen. İkmenillä on iso liuta lapsia ja kiivastemperamenttinen mutta harras uskovainen muslimivaimo Fatma, joka paheksuu ankarasti miehensä juopottelua.

Nadel on sijoittanut kertomuksensa Istanbuliin oman kertomansa mukaan erityisesti siksi, että hän halusi nostaa kaupungin "rikoskirjallisuuden maailmankartalle". Vuoropuhelu paikka - tarina on oleellinen: paikka kasvaa ulos tarinasta ja tarina taas täydentyy paikasta. Nadel kohottaa tietoisesti paikkoja esiin syventäessään niiden profiileja kirjoittaessaan niistä.[3]

Syntymäpaikkaansa Lontoon East Endiin Barbara Nadel on sijoittanut tähän mennessä neliosaisen sarjan, joka kertoo toisen maailmansodan ajasta päähenkilönä hautausurakoitsija Francis Hancock. Francis Hancockin hahmoon ja aikakauden kuvaukseen Nadel on saanut materiaalia oman isänsä ja erityisesti tämän isän, oman isoisänsä, hahmoista ja monilla tavoin järkyttävistä kokemuksista molempien maailmansotien aikoina. Myös Nadelin isä ja isoisä on syntyneet ja varttuneet Itä-Lontoossa.[4]

Toisin kuin komisario İkmen-sarjassa kertojana Francis Hancock-sarjassa on itse päähahmo. Lukijat näkevät maailman Francisin silmien kautta, jonka näkökulma on tavallaan "ulkopuolisen". Vaikkakin jo juurtuneena Itä-Lontooseen ja sen perinteisiin Francis on jo ulkonäöltään erilainen. Francisin isä palveli monien sen sukupolven miesten tavoin brittiläistä rajia Intiassa ja tapasi siellä ollessaan tämän äidin, Kalkutasta lähtöisin olevan intialaisen Maryn, jonka kanssa hän myöhemmin myös avioitui. Francisin erilaisuus ei kuitenkaan johdu hänen ihonväristään vaan sen ydin kätkeytyy hänen oma menneisyyteensä.[4]

Kirjoja kirjoittaessaan Barbara Nadel sai paljon apua perheeltään ja myös sen ulkopuolelta tuottaakseen autenttista 1940-luvun kieltä ja "ääntä". Myös vuoropuhelu paikan (eli West Ham Itä-Lontoossa) kanssa nousee esille.[4] Myös Hakim & Arnold -sarja sijoittuu myös Lontooseen.

Barbara Nadel kirjoittaa myös ryhmäblogia International Crime Authors' Reality Check -sivustolla. [5]

Palkinnot ja tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barbara Nadelin tuotantoa on käännetty monille kielille ja hän on saanut niistä myös monia tunnustuspalkintoja:

  • 2005 CWA Silver Dagger (Hopeinen tikari) palkinnon voittaja (Deadly Web, ei käännetty suomeksi)
  • 2006 "Jury" aikakauslehden "Flint Axe" -palkinto parhaasta historiallisesta rikosromaanista Last Rights, 2005. (Francis Hancock -sarjaa. Ei käännetty suomeksi)
  • 2008 London Borough of Redbridge Big Red Read Book of the Year -voittaja romaanista Ashes to Ashes. (Francis Hancock -sarjaa. Ei käännetty suomeksi)
  • 2010 London Borough of Redbridge Big Red Read Crime Fiction of the Year rikosromaanista Sure and Certain Death. (Francis Hancock -sarjaa. Ei käännetty suomeksi).
  • 2013 Derringer-finalisti Ellery Queen's Mystery Magazine'ssa julkaistusta novellista Nain Rouge

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barbara Nadel on kirjoittanut 17 rikoskirjaa, joissa päähenkilönä on komisario Çetin İkmen. Nadel on myös kirjoittanut neliosaisen sarjan, jonka päähenkilö on hautausurakoitsija Francis Hancock, ja kolmeosaisen Hakim & Arnold -sarjan.

Çetin İkmen -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Istanbuliin sijoittuva, komisario İkmenistä kertova sarja on kasvanut seitsemäntoistaosaiseksi[1] ja suomeksi kirjoja on ilmestynyt tähän mennessä neljä.[6] Teosten alkuperäinen kustantaja on Headline ja suomeksi teoksia on kustantanut Moreeni.

  1. Belshazzar´s Daughter (1999) (Belsassarin tytär. Suom. Anna Rantanen. Moreeni 2010)
  2. A Chemical Prison (The Ottoman Cage) (2000) (Kristallihäkki. Suom. Anna Rantanen. Moreeni 2011)
  3. Arabesk (2001) (Arabeski. Suom. Hilla Hautajoki. Moreeni 2011)
  4. Deep Waters (2002) (Veren syvyys. Suom. Anna Rantanen. Moreeni 2012)
  5. Harem (2003)
  6. Petrified (2004)
  7. Deadly Web (2005)
  8. Dance With Death (2006)
  9. A Passion for Killing (2007)
  10. Pretty Dead Things (2007)
  11. River of the Dead (2009)
  12. Death by Design (2010)
  13. A Noble Killing (2011)
  14. Dead of Night (2012)
  15. Deadline (2013)
  16. Body Count (2014)
  17. Land of the Blind (2015)

Francis Hancock -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sijoittuu Barbara Nadelin lapsuuden kotikaupunkiin Lontoon East Endiin toisen maailmansodan aikaan. Rikoskirjojen päähenkilönä on tällä kertaa hautausurakoitsija Francis Hancock. Teosten alkuperäinen kustantaja on Headline.

  1. Last Rights (2005)
  2. After the Mourning (2006)
  3. Ashes to Ashes (2008)
  4. Sure and Certain Death (2009)

Hakim & Arnold -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teosten alkuperäinen kustantaja on Quercus.

  1. A Private Business (2012)
  2. An Act of Kindness (2013)
  3. Poisoned Ground (2014)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Fantastic Fiction: Barbara Nadel fantasticfiction.co.uk. 2014. Viitattu 8.10.2014. (englanniksi)
  2. David Seadon: Charity to close in funding crisis Shrewsbury Chronicle. 12.8.2010. Arkistoitu 10.10.2014. Viitattu 8.10.2014. (englanniksi)
  3. a b c J. Sydney Jones: "İstanbul Is Always There": Barbara Nadel’s Inspector İkmen Series Scene of the Crime. 19.5.2010. Viitattu 8.10.2014. (englanniksi)
  4. a b c Barbara Nadel: ‘Last Rights’ - another take on the Blitz? 13.6.2005. Tangled Web UK. Viitattu 8.10.2014. (englanniksi)
  5. Crime Authors' Reality Check internationalcrimeauthors.com. Arkistoitu 20.10.2014. Viitattu 8.10.2014. (englanniksi)
  6. Terttu Uusimaa: Nadel, Barbara DekkariNetti. 2014. Viitattu 8.10.2014.