Badr-järjestö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Badr-järjestö (arab. منظمة بدر‎ Munaẓẓama Badr) on irakilainen puolue, jonka johtajana toimii Hadi Al-Amiri. Puolue tunnettiin aikaisemmin nimellä Badr-prikaati. Badr-prikaati toimi Saddam Husseinin aikana SCIRI:n aseellisena siipenä, joka oli perustettu 1982. Vuonna 2003 käydyn Irakin sodan jälkeen enemmistö Badr-prikaatin taistelijoista on liittynyt Irakin armeijaan ja poliisivoimiin. Poliittisesti Badr-prikaatia ja SCIRI:tä on pidetty yhtenä poliittisena ryhmänä vuoden 2003 jälkeen, mutta ovat epävirallisesti eronneet ja Badr-järjestö on nyt virallisesti irakilainen puolue.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SCIRI[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Badr-Järjestö perustettiin Iranissa vuonna 1982 Irakin ylimmän islamilaisen neuvoston aseelliseksi siiveksi. Se toimi Iranissa kaksi vuosikymmentä Saddam Husseinin hallinnon aikana ja oli iranilaisten johtama ja aseistama. Järjestö koostui useasta tuhannesta maanpaossa olevasta irakilaisesta, jotka taistelivat Iranin joukkojen rinnalla Irakin-Iranin sodan aikana.lähde?

He palasivat lyhyesti Irakiin vuonna 1991 kun osallistuivat Persianlahden sodan jälkeen tapahtuneeseen irakilaisten kansannousuun Saddam Husseinin hallintoa vastaan, keskittyen shiiojen pyhiin kaupunkeihin Najafiin ja Karbalaan.[1] He perääntyivät takaisin Iraniin irakilaisten kansannousun kukistuttua.

Vuonna 1995 kurdien sisällissodan aikana Iran komensi 5 000 Badr-sotilasta Irakin Kurdistaniin.[2]

Irakin sodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Badr-prikaati tuli tunnetuksi vuoden 2014 taistelusta ISIS:tä vastaan Irakissa, johon he osallistuivat osana Kansan mobilisointiyksiköitä.

Helmikuussa 2019 Badr-järjestöstä irtaantui omaksi organisaatiokseen Patriotic Badr Movement -järjestö.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Why the Uprisings Failed (englanniksi) Middle East Report 176 (May/June 1992). Viitattu 20.08.2019.
  2. Turkey and Iran Face off in Kurdistan (englanniksi) The Middle East Qaterly. maaliskuu 1998.
  3. Badr organization defector accuses Ameri of failing peopleArkistoitu kopio (englanniksi) thebaghdadpost.com. Arkistoitu 19.8.2019. Viitattu 19.8.2019.
Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.