Baby Jane Holzer

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jane Holzer tai tunnetummin Baby Jane Holzer (os. Brookenfeld, s. 23. lokakuuta 1940) on yhdysvaltalainen malli sekä Andy Warholin ensimmäinen julkisuutta saanut supertähti. Hän on toiminut myös näyttelijänä ja elokuvatuottajana.

Holzerin perhe oli varakas hänen isänsä Carl Brookenfeldin kiinteistökauppojen vuoksi. Holzer kasvoi Floridassa ja New Yorkissa. Hän opiskeli Cherry Lawn School-koulussa Connecticutissa ja sen jälkeen Finch Junior Collegessa kunnes hänet erotettiin. Tämän jälkeen Holzer aloitti uran mallina, ja pääsi kuuluisuuteen kun valokuvaaja David Bailey kuvasi hänet brittiläiseen Vogueen kesällä 1963. Holzer meni naimisiin suuren kiinteistöomaisuuden perijän Leonard Holzerin kanssa. Aviopari asui New Yorkin Park Avenuella.

Holzer tapasi Andy Warholin vuonna 1963, jolloin Warhol pyysi Holzeria elokuvaansa Soap Opera. Lempinimen "Baby Jane" Holzer sai kolumnisti Carol Bjorkmanilta. Elokuva Mitä tapahtuikaan Baby Janelle? oli juuri ilmestynyt, ja vaikka Björkman ei ollut elokuvaa nähnyt hän käytti nimeä yhteydessä Holzeriin. Holzer esiintyi myös Warholin elokuvissa Batman Dracula, Couch, Thirteen Most Beautiful Women ja Camp. Holzer jätti pian kuitenkin Warholin ja tämän studion The Factoryn, Holzerin sanoman mukaan koska ei halunnut sekaantua huumeidenkäyttöön jota Warholin ympärillä harrastettiin yhä enemmän. Holzerin tilalle Warholin uudeksi supertähdeksi tuli perijätär Edie Sedgwick. Holzer pysyi kuitenkin kontaktissa Warholiin lähtönsä jälkeenkin.

Holzer näytteli myöhemmin myös The Factoryn ulkopuolella elokuvissa Futz! (1969), Ciao!Manhattan (1972), La Vallee Fantome (1987) ja Horror Workout (1990). Hän esiintyi Broadwaylla näytelmässä Gotta Go Disco, jota esitettiin muutaman viikon ajan. Holzer on tuottanut kaksi elokuvaa, Spike of Bensonhurst (1988) ja Naked Tango (1990). Holzer avasi myös jäätelökaupan nimeltä "Sweet Baby Jane's" Floridan Palm Beachille, ja on mukana kiinteistöinvestoinnissa.