Azhi Dahaka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Azhi Dahaka on persilaisen mytologian hahmo.[1] Se on väriltään melkein kokonaan punertava, mutta sen selässä ja pitkissä kauloissa on harmaita kilpimäisiä suojuksia. Ainoa haavoittuva paikka on olennon maha, mutta jos sen puhkaisee niin sisältä vyöryy ulos myrkyllisiä skorpioneja, hämähäkkejä ja käärmeitä.

Muinaisen persialaisen tarun mukaan Azhi Dahakan loi paha Ahriman-jumala. Ahrimanin vakaana päämääränä oli tuhota koko maailmankaikkeus, ja Azhi Dahakan avulla hän aikoi murskata vihollisensa. Hän lähetti Azhi Dahakan nielaisemaan auringon, jotta elämä maassa sammuisi. Jumala Ahura Mazdan poika, tuulenjumala Atar kuitenkin ehti hätiin ja vangitsi pedon Damarand-vuoreen. Uskotaan että Azhi Dahaka, "tuhon käärme", vapautuu eräänä päivänä aiheuttaen valtavan tuhon, joka tappaa kolmasosan kaikista elävistä olennoista, mutta Atar saa tuhottua sen ja heittää olennon tuhkat Unohduksen Kuiluun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bane, Theresa: Encyclopedia of Demons in World Religions and Cultures, s. 335. McFarland & Company, 2012. ISBN 978-0-7864-8894-0. Teoksen verkkoversio (viitattu 19.11.2018). (englanniksi)