Azhi Dahaka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Azhi Dahaka
Ominaisuudet
Tuntomerkit Kolme päätä, joissa kussakin kaksi silmää, jämerät leuat ja terävät torahampaat
Esiintyminen Lähi-itä ja Keski-Aasia
Kansanperinne
Kansanperinteen
alkuperä
Muinaisen Persian mytologia
Suhteet

Azhi Dahaka on persialaisen mytologian hirviömäinen lohikäärme.[1][2] Sillä kerrottiin olevan kolme päätä, kuusi silmää ja kolme siipiparia.[2] Se on väriltään melkein kokonaan punertava, mutta sen selässä ja pitkissä kauloissa on harmaita kilpimäisiä suojuksia. Ainoa haavoittuva paikka on olennon vatsa, mutta jos sen puhkaisee niin sisältä vyöryy ulos myrkyllisiä skorpioneja, hämähäkkejä ja käärmeitä.

Muinaisen persialaisen tarun mukaan Azhi Dahakan loi paha Ahriman-jumala eli Angra Mainyu. Ahrimanin vakaana päämääränä oli tuhota koko maailmankaikkeus, ja Azhi Dahakan avulla hän aikoi murskata vihollisensa. Hän lähetti Azhi Dahakan nielaisemaan auringon, jotta elämä maassa sammuisi.

Jumala Ahura Mazdan poika, tulen jumala Atar kävi silloin taisteluun Azhi Dahakaa vastaan ja kamppaili hirviötä vastaan maassa, meressä ja ilmassa. Lopulta Atar saa vangittua lohikäärmeen ja sitoo sen kahleilla Damarand-vuoreen. Uskotaan, että aikojen lopussa Azhi Dahaka pääsee irti kahleistaan ja raivoaa jälleen ympäri maailman. Viimein sankari Keresaspa tappaa hirviön.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Arthur Cotterell & Rachel Storm: Ultimate encyclopedia of mythology. London. Anness Publishing, 2017. ISBN 9781780191881.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bane, Theresa: Encyclopedia of Demons in World Religions and Cultures, s. 335. McFarland & Company, 2012. ISBN 978-0-7864-8894-0. Teoksen verkkoversio (viitattu 19.11.2018). (englanniksi)
  2. a b c Cotterell & Storm 2017, s. 270–271