Azadin torni

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Azadin torni
Tehran - Azadi Tower.jpg
Tiedot
Sijainti Iranin lippu Teheran, Iran
Tila Valmis
Rakennettu 1971
Avajaiset 1971
Käyttötarkoitus kulttuuri
Kattokorkeus 45 m
Yritykset
Arkkitehti Hossein Amanat


Azadin torni (pers. ‏برج آزادی‎, Borj-e Azadi 'Vapauden torni'; entinen nimi Šahyād Āryāmehr (persiaksiشهیاد آریامهر) 'Kuninkaan torni') on Iranin suurimpia nähtävyyksiä. Torni sijaitsee Teheranissa. Azadin tornista on tullut Teheranin symboli, kuten Pariisissa Eiffel-tornista, Lontoossa Westminsterin palatsista ja New Yorkissa Vapaudenpatsaasta.

Rakennustyöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Torni rakennettiin vuonna 1971 Persian valtakunnan 2500-vuotisjuhlapäivän kunniaksi. Tämä Iranin portiksi kutsuttu torni sai nimekseen Šahyād Āryāmehr, mutta islamilaisen vallankumouksen jälkeen vuonna 1979 se nimettiin Azadi-torniksi, joka tarkoittaa persiaksi vapautta. Torni on 50 metriä korkea, ja se on valmistettu valkoisesta marmorista, joka tuotiin Eṣfahānin provinssista.

Arkkitehtina toimi iranilainen Hossein Amanat, joka voitti arkkitehtuurikilpailun; sattumalta hän oli bahai, jota nykyhallitus vainoaa. Rakennusurakan sai Ghaffar Davarpanah Varnosfaderani, joka on Iranin suurin kivi- ja marmoriurakoitsija. Azadin tornin rahoituksesta huolehti viisisataa iranilaista teollisuusyrittäjää. Rakennustyöt alkoivat 16. lokakuuta vuonna 1971.

Tornissa yhdistyvät sassanistinen ja islamilainen arkkitehtuuri. Azadin torni on osa Azadin kulttuurikeskusta, ja se sijaitsee Teheranissa Azadin aukiolla.

Azadin aukio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Azadin torni sjaitsee keskellä Azadin aukiota (persiaksi میدانِ آزادی eli 'Vapauden aukio'), joka on kuuluisa aukio Teheranissa. Aukio tunnettiin ennen nimellä Šahyād (persiaksi شهیاد eli 'Kuninkaan aukio'). Alueen pinta-ala on noin 50 000 m².

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.