Koordinaatit: 37.848°N, 27.845°E

Aydın

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Aydın
Αϊδίνιο

Aydın

Koordinaatit: 37.848°N, 27.845°E

Valtio Turkki
Maakunta Aydın
Väkiluku (2010[1]) 188 337

Aydın (kreik. Αϊδίνιο; antiikin Tralleis, muinaiskreikaksi Τραλλεῖς) on kaupunki Aydınin maakunnassa Turkin Aigeianmeren alueella. Kaupunki sijaitsee alhaisen laakson sydämessä Büyük Menderesin joen ulottuessa laakson ylängöille alhaalla meren rannalla. Aydinin kaupunki sijaitsee alueella, joka oli kuuluisa hedelmällisyydestään ja tuottavuudestaan antiikin ajoista lähtien. Viikunat pysyivät provinssin parhaiten tunnettuna viljelykasvina, vaikka muut maataloustuotteet kasvoivat myös intensiivisesti ja kaupungilla oli joitain valoja teollisuuteenkin. Se on samannimisen maakunnan pääkaupunki ja siellä asuu 188 337 asukasta (2010)[1].

Kiireisen liikenneverkon tienristeyksessä on kuusikaistainen moottoritie, joka yhdistää Aydinin ja Izmirin, Turkin toisen portin, jonne ajaa tunnissa, ja vielä vähemmän aikaa kansainväliselle Adnan Menderesin lentokentälle, joka sijaitsee kahta kaupunkia yhdistävän tien vieressä. Pienempi lentokenttä, nimeltään Aydinin lentokenttä, sijaitsee Aydinissa, muutaman kilometrin päässä kaakossa. Aydinin alue oli myös edelläkävijä ja otti käyttöön rautatiet Turkissa 1800-luvulla ja silti sillä oli tihein rautatieverkosto.

Aydinin provinssissa on myös useita kansainvälisesti tunnettuja historiallisia kohteita ja turistikohteet ovat kehittyneet. Aydinissa on kuumaa kesäisin ja lämmintä ympäri vuoden. Aydin on suurin naispormestarin hallinnoima kaupunkikeskus Turkissa. Pormestari, rouva Özlem Çerçioğlu, valittiin vuonna 2009.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.