Koordinaatit: 37.848°N, 27.845°E

Aydın

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aydın
Αϊδίνιο
Aydin Merkez 1.jpg

Aydın

Koordinaatit: 37.848°N, 27.845°E

Valtio Turkki
Maakunta Aydın
Väkiluku (2010[1]) 188 337


Aydın (kreik. Αϊδίνιο; antiikin Tralleis, m.kreik. Τραλλεῖς, lat. Tralles) on kaupunki Aydınin maakunnassa Turkin Aigeianmeren alueella. Kaupunki sijaitsee alhaisen laakson sydämessä Büyük Menderesin joen ulottuessa laakson ylängöille alhaalla meren rannalla. Aydınin kaupunki sijaitsee alueella, joka oli kuuluisa hedelmällisyydestään ja tuottavuudestaan antiikin ajoista lähtien. Viikunat pysyivät provinssin parhaiten tunnettuna viljelykasvina, vaikka muut maataloustuotteet kasvoivat myös intensiivisesti ja kaupungilla oli joitain valoja teollisuuteenkin. Se on samannimisen maakunnan pääkaupunki ja siellä asuu 188 337 asukasta (2010)[1].

Kiireisen liikenneverkon tienristeyksessä on kuusikaistainen moottoritie, joka yhdistää Aydınin ja İzmirin, Turkin toisen portin, jonne ajaa tunnissa, ja vielä vähemmän aikaa kansainväliselle Adnan Menderesin lentokentälle, joka sijaitsee kahta kaupunkia yhdistävän tien vieressä. Pienempi lentokenttä, nimeltään Aydınin lentokenttä, sijaitsee Aydınissa, muutaman kilometrin päässä kaakossa. Aydınin alue oli myös edelläkävijä ja otti käyttöön rautatiet Turkissa 1800-luvulla ja silti sillä oli tihein rautatieverkosto.

Aydınin provinssissa on myös useita kansainvälisesti tunnettuja historiallisia kohteita ja turistikohteet ovat kehittyneet. Aydınissa on kuumaa kesäisin ja lämmintä ympäri vuoden. Aydın on suurin naispormestarin hallinnoima kaupunkikeskus Turkissa. Pormestari, rouva Özlem Çerçioğlu, valittiin vuonna 2009.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.