Avaintietoesite

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Avaintietoesite” (engl. Key Investor Information Document, KIID) on rahastokohtainen asiakirja, johon on koottu yksinkertaistettuna kaikki tärkeimmät tiedot sijoitusrahastosta.

Rahasto-osuuksien myyjän on toimitettava sijoittajalle avaintietoesite yhdessä rahastosääntöjen ja virallisen rahastoesitteen kanssa ennen kuin sijoittaja tekee lopullisen sijoituspäätöksensä. Avaintietoesite on lakisääteinen, eikä osa rahastoyhtiön markkinointimateriaalia.

Avaintietoesitteen sisältö:

  • kuvaus rahaston sijoituspolitiikasta ja riskeistä
  • kuvaus rahaston riskin ja tuoton suhteesta
  • rahaston palkkiot, jotka se perii osuudenomistajilta
  • kuvaus rahaston historiallisesta tuotosta
  • muita tärkeitä käytännön tietoja rahastosta

Avaintietoesitteen tiedot on kerrottava yksinkertaisella ja ymmärrettävällä kielellä, jotta keskivertosijoittaja pystyy muodostamaan helposti käsityksen rahaston ominaisuuksista.

Avaintietoesitteen sisällöstä ja muotoilusta on annettu tarkat, koko EU:n aluetta kattavat ohjeet. Yhtenäisten ohjeiden tarkoituksena on, että eri rahastojen ja eri maiden avaintietoesitteet olisivat mahdollisimman samankaltaisia sisällöltään ja rakenteeltaan, jotta rahastojen vertailu asiakirjojen pohjalta olisi mahdollista.

Asiakirjan pituus on rajattu kahteen sivuun. Niin kutsuttujen strukturoitujen rahastojen avaintietoesite voi olla pidempi, jos se on sijoittajan edun kannalta oleellista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]