Automaattinen taajuudensäätö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Automaattinen taajuudensäätö (engl. automatic frequency control eli AFC) tai automaattinen hienoviritys (engl. automatic fine tuning eli AFT) on radiolaitteissa käytettävä menetelmä tai piiri, jolla värähtelypiiri pidetään automaattisesti viritettynä saapuvan radiosignaalin taajuuden mukaan. Sitä käytetään pääasiassa radiovastaanottimissa pitämään vastaanotin viritettynä halutun aseman taajuudelle.

Radioviestinnässä AFC:tä tarvitaan, koska sen jälkeen kun vastaanottimen kaistanpäästötaajuus on viritetty lähettimen taajuudelle, nämä kaksi taajuutta voivat ajautua erilleen toisistaan, jolloin vastaanotto keskeytyy. Yleisin syy taajuuksien ajautumisesta erilleen on vastaanottimen keskikaistan taajuuden ajautuminen sivuun, joka johtuu elektronisten komponenttien arvojen lämpö- tai mekaanisesta ajautumisesta. Ajautuminen voi johtua myös huonosti säädetystä lähettimen taajuudesta.

Jos vastaanotin on jo viritetty lähes halutulle taajuudelle, vastaanottimen AFC-piiri kehittää virhejännitteen, joka on verrannollinen siihen, missä määrin vastaanotin on viritetty väärin. Kehitetty virhejännite syötetään sitten takaisin virityspiiriin siten, että viritysvirhe pienenee. Useimmissa taajuusmodulaatioilmaisimissa (FM) tällainen virhejännite on helposti käytettävissä negatiivisen takaisinkytkennän avulla.

AFC:tä käytettiin pääasiassa radioissa ja televisioissa 1900-luvun puolivälin tienoilla. 1970-luvulla alettiin suunnitella vastaanottimia, jotka käyttivät taajuussyntetisaattoripiirejä, jotka syntetisoivat vastaanottimen tulotaajuuden kideoskillaattorista käyttäen erittäin stabiilin kvartsikiteen värähtelyjä. Ne pitivät taajuudet riittävän vakaina, joten AFC:tä ei enää tarvittu.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Automatic frequency control