Austin 7

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Austin 7
Valmistustiedot
Valmistaja Austin Motor Company
Valmistusvuodet 1922–1939
Tuotantomäärä 290 000
Seuraaja Austin Big 7, Austin 8
Tekniset tiedot
Moottori 696 cc, 747 cc
4-syl. rivi, sivuventtiili
Mitat
Akseliväli 1 905 mm (75″)

Austin 7 oli englantilaisen Austin Motor Companyn vuosina 1922–1939 valmistama pieni ja edullinen automalli. Lempinimen ”Baby Austin” saanut auto oli yksi suosituimmista Britannian markkinoilla, ja se myi hyvin myös kotimarkkinoidensa ulkopuolella. Se pyyhki laudalta useat brittiläiset 1920-luvun pienten autojen ja kevytautojen valmistajat, ja mallin merkitystä Britannian autoistumiseen on pidetty yhtä suurena kuin T-Fordin vaikutusta Yhdysvalloissa. Mallia valmistettiin myös lisenssiversioina ja kopioina ympäri maailmaa. Ensimmäinen BMW:n nimellä valmistettu auto oli Austin 7:n lisenssillä valmistettu BMW Dixi, samoin kuin alkuperäinen American Austin. Ranskassa autoja valmisti lisenssillä Automobiles L. Rosengart mallinimellä LR2. Myös japanilainen Nissan valmisti Austin 7 -mallia 1930-luvulla, mutta kyseessä oli luvaton kopio, ei lisenssimalli.

Toisen maailmansodan jälkeen monet pienet englantilaiset autopajat ja yksittäiset nikkarit käyttivät Austin 7:n runkoa ja usein myös voimalinjaa omien autojensa perustana. Yksi näistä oli vuonna 1948 oman autonsa Austin 7:n pohjalta rakentanut Lontoon yliopiston opiskelija Colin Chapman, Lotus Engineering Ltd:n perustaja.

Austin 7:n nimellä oli niin hyvä ja vahva maine, että se otettiin myöhemmin käyttöön kahden uudemman mallin yhteydessä. Ensimmäinen näistä oli 1952 esitelty A30, jota markkinoitiin nimellä ”The New Seven”, jälkimmäinen vuonna 1959 esitelty Mini, jonka Austin-versio oli alkuun nimetty Austin Seveniksi.

Mallin historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Austin 7 Saloon 1931

Ennen ensimmäistä maailmansotaa Euroopassa henkilöauto oli pitkälti yhteiskunnan ylemmille luokille suunnattu tuote, ja näin ollen valmistetut mallit olivat melko isoja. Austin oli vuonna 1909 suunnitellut pienikokoisen auton, Austin 7 hp:n, jota oli valmistanut coventrylainen Swift Motor Company sekä omalla että Austinin nimellä. Tämä malli ei ollut kuitenkaan kaupallinen menestys. Sitä valmistettiin vain kahden vuoden ajan, minkä jälkeen Austin palasi valmistamaan isompia malleja.

Vuonna 1920 Herbert Austin aloitti uudet suunnitelmat pienen automallin kehittämiseksi, koska pieni ja edullinen malli tekisi oman auton hankinnan taloudellisesti mahdolliseksi nuorille perheille. Lisäpontta suunnitelmille antoivat ensimmäisen maailmansodan jälkeinen talouden taantuma ja vuonna 1921 Britanniassa voimaan tuleva vero, Horsepower Tax. Hänen suunnitelmansa olivat täydellinen irtiotto yhtiön siihenastisesta konservatiivisesta autojen valmistus- ja mallipolitiikasta, ja Austinin suunnitelmaa vastustivatkin sekä yhtiön muu johtokunta että rahoittajat. Koska yhtiö oli talousvaikeuksien vuoksi rahoittajien valvonnassa, Austin päätti viedä projektin läpi omilla varoillaan. Vuonna 1921 hän palkkasi avukseen auton suunnitteluun yhtiön tehtaalta nuoren piirtäjän, vasta 18-vuotiaan Stanley Edgen. Auton piirustukset tehtiin Austinin asunnon biljadipöydän päällä.

Edgen suunnitelmien pohjalta auton moottoriksi valittiin pieni, nelisylinterinen moottori. Ensimmäisen version sivuventtiilimoottorin iskutilavuudeksi tuli 696 cc (isku 55 mm, poraus 77 mm), joka antoi Royal Automobile Clubin (RAC) arvioinnin mukaisesti moottorille 7,2 hv:n tehon. Moottorin valurautainen sylinterilohko irrotettavalla kannella oli yhdistetty alumiiniseen kampikammioon. Roiskevoideltu kampiakseli oli tuettu kahdella rullalaakeripukilla. Stanley Edgen käsialaa ovat myös monet muut auton mekaaniset komponentit kuten kolmiportainen vaihteisto ja kytkinasetelma. Austin itse vastasi hyvin pitkälti auton ulkoasusta.

Mallin suunnitelmat saatiin päätökseen vuoden 1922 alkuun mennessä. Austin Motor Co:n tehtailla Longbridgessä valmistettiin niiden pohjalta kolme prototyyppiä, jotka julkaistiin yleisölle heinäkuussa 1922. Herbert Austin oli käyttänyt mallin suunnitteluun suuren määrän omaa rahaansa ja sai tämän vuoksi patenttioikeudet moniin auton innovatiivisista ratkaisuista. Vastineeksi investoinneistaan hän sai jokaisesta myydystä autosta kahden guinean lisenssimaksun.

Vuonna 1923 eli ensimmäisenä valmistusvuonna valmistettiin lähes 2500 autoa, mikä jäi alle tavoitteiden. Kuitenkin muutaman seuraavan vuoden aikana Austin 7, "suuri auto pienissä kuorissa", oli pyyhkinyt pelikentältä kilpailevat kevytautovalmistajat ja muokkasi muutoinkin Austin Motor Co:n tulevaisuutta. Mallin valmistus lopetettiin vuonna 1939, johon mennessä sitä oli valmistettu henkilö- ja pakettiversioina noin 290 000 kappaletta.

Alusta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Austin 7 oli hyvin pienikokoinen auto. Akseliväli oli 6 jalkaa, 3 tuumaa (1905 mm) ja raideleveys 40 tuumaa (1016 mm). Se oli myös hyvin kevyt, painoa sillä oli 360 kg. Näin ollen alkusarjan autoihin asennettu pieni, pitkäiskuinen, 7 hv:n moottori antoi sille ajan mittapuulla kohtalaisen suorituskyvyn. Noin vuosimallin 1933 aikana rungon ja akselivälin pituutta kasvatettiin kuudella tuumalla.

Auton runko oli "A"-kirjaimen mallinen, moottori ja vaihteistopaketti oli asennettu runkoaisojen väliin. Takana jäykkä taka-akseli oli jousitettu molemmin puolin pituussuuntaisesti asennettujen, puolielliptisten lehtijousien avulla. Jäykkä etuakseli oli jousitettu yhdellä poikittain asennetulla puolielliptisellä lehtijousella. Alkupään tuotantomalleissa ei ollut heilahduksenvaimentimia. Joka pyörällä oli mekaaniset jarrut, etujarruja hoidettiin käsijarrulla ja takajarruja polkimella. Jarrut muutettiin yhdellä polkimella toimiviksi vuonna 1930. Ohjausvaihde oli matopyörätyyppinen.

Moottori ja voimansiirto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisen, vuoden 1922 Austin 7:n nelisylinterisen rivimoottorin poraus oli 2,125" (54 mm) ja iskunpituus 3" (76 mm). Iskutilavuus oli 696 cm³ ja RAC-arvioinnin mukainen teho 7,2 hv. Maaliskuussa 1923 porausta kasvatettiin 2,2 tuumaan (56 mm), jolloin iskutilavuudeksi tuli 747 cm³ ja tehoksi 10,5 hv /2400 r/min (8 kW). Puristussuhde on 5,0. Moottorin sylinterikansi ja -lohko olivat valurautaa, kampikammio alumiinia, venttiilikoneisto oli sivuventtiilityyppiä. Moottorilla ei ollut vesipumppua, vaan jäähdytysnesteen kierto tapahtui termosifonisesti. Tasavirtalaturin käyttö oli järjestetty hammaspyörillä.

Kampiakselin tuenta oli järjestetty kahdella kuulalaakerilla. Moottoriin tuli vuonna 1936 kolmipukkinen kampiakseli, jossa keskimmäinen laakeri oli valkometallinen liukulaakeri. Kampiakselin päätylaakereiden voitelu oli järjestetty vastapainoihin tehtyjen porausten avulla. Vastapainon iskiessä öljyn pintaan se haukkasi mukaansa öljyä, joka siirtyi laakereille. Joissakin Sports-versioissa käytettiin myös öljypumppua. Kampiakselin alkuperäinen halkaisija oli 1,25", ja myöhemmin se nostettiin 1,3125 tuumaan. Austinin moottoria tai siitä tehtyjä kopioita käyttivät lukuisat muutkin autonvalmistajat, muun muassa englantilainen Reliant.

Sähköstartti tuli varustukseen marraskuussa 1923. Alkupään autoissa oli magneettosytytys, mutta vuonna 1928 siirryttiin käyttämään sytytyspuolaa.

Kolmiportainen vaihteisto oli integroitu moottorin yhteyteen, ja siihen oli tilattavissa useita eri välityssuhteita käyttötarpeen mukaan. Vuonna 1932 vaihteisto muutettiin neliportaiseksi, vuonna 1933 kaksi suurinta vaihdetta synkronoitiin ja vuonna 1934 myös kakkosvaihde sai synkronoinnin.

Taka-akselin tasauspyörästö oli spiral bevel -tyyppinen, välityssuhteina 4,4:1 ja 5,6:1. Kardaaniakseli oli putken sisällä, joka oli pultattu kiinni sekä vaihteiston häntään että taka-akseliin. Tällä järjestelyllä koko voimalinja oli yhtenäinen paketti, eikä kardaanilla ollut ristiniveliä.

Swallow-versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1931 Austin 7 Swallow saloon

Vuonna 1926 moottoripyörien sivuvaunuja valmistanut Swallow Sidecar and Coachbuilding Company laajensi toimintaansa autojen korittamiseen. Yhtiön toinen osakas William Lyons teetti tunnetulla vaunuvalmistajalla Cyril Hollandilla suunnitelmat Austin 7:n rungolle valmistettavasta autonkorista. Open Tourer -korisen, Austin Seven Swallow -nimisen auton valmistus alkoi vuonna 1927. Samalla yhtiön nimestä pudotettiin pois sivuvaunut, ja nimeksi tuli Swallow Coachbuilding Company.

Ulkoiselta olemukseltaan kalliin oloinen, hinnaltaan kuitenkin edullinen, kaksivärimaalauksella varustettu Swallow oli myyntimenestys. Vuonna 1928 avomallin rinnalle esiteltiin umpikorinen Austin Seven Swallow Saloon.

Vuoteen 1932 mennessä Swallow oli valmistanut arviolta 3500 Austin 7:n rungolle tehtyä autoa, kunnes Lyons aloitti omien autojen valmistamisen SS-merkin alla.

Austin Seven Swallow -mallien suuren kysynnän vuoksi Lyons katsoi vuonna 1928 parhaaksi siirtää autojen valmistuksen Blackpoolista uusiin tehdastiloihin Coventryyn, lähemmäs Englannin autoteollisuuden ydinalueita. Swallow-mallin kaupallinen menestys loi omalta osaltaan sen hyvän perustan, jolle Jaguar Cars perustettiin vuonna 1945.

Korimallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tourer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Austin 7 Tourer 1929
1934 Austin 7 2-paikkainen
Koodi Mallinimi Kuvaus Vuodesta Vuoteen
XL prototyypit 1922
AB Alumiinikorinen, nelipaikkainen 1922 1924
AC 1924 1926
AD Nelipaikkainen 1926 1929
AE Nelipaikkainen, 2" leveämpi kuin AD 1929 1929
Kaksipaikkainen 1929 1930
AF Teräskorinen, nelipaikkainen 1930 1932
AH Prässätty teräskori, nelipaikkainen 1932
AAK Open road Tourer Jäähdytinkenno maskin alle 1934
AH Prässätty teräskori, nelipaikkainen 1932
PD Kaksipaikkainen 1934
APD Opal Kaksipaikkainen 1934 1936
AAL Open Road Tourer Varapyörälle peite 1935
AH Prässätty teräskori, nelipaikkainen 1932
APE New Opal Kaksipaikkainen 1936

Saloon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Austin 7 Box Saloon 1933
Austin 7 "New Ruby" saloon
Koodi Mallinimi Kuvaus Vuodesta Vuoteen
R Alumiini tai kangaskorinen saloon 1926 1927
RK Alumiini tai kangaskorinen saloon 1927
RL Teräskorinen saloon 1930
RG Kangaskorinen saloon 1930
RN Teräskorinen saloon, pitkä akseliväli
RP 1932
ARQ Ruby Saloon 1934
ARR "New" Ruby Saloon 1936

Cabriolet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Austin 7 Pearl Cabriolet 1935
Koodi Mallinimi Kuvaus Vuodesta Vuoteen
AC Pearl ARQ Rubyn cabriolet-versio. 1934
ACA "New" Pearl ARR New Rubyn cabriolet-versio. 1936

Sports[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Austin 7 Ulster 2-Seater Sports 1930
Austin 7 Nippy 2-Seater Sports 1934
Koodi Mallinimi Kuvaus Vuodesta Vuoteen
50 mph Alumiinikori. Pitkä perä 1926
E Super Sports Alumiinikori, ei ovia 1927 1928
EA Sports Ulster Alumiinikori, ei ovia
EB 65 65 Alumiinikori, peltiset lokasuojat, pyöreä perä 1933 1934
AEB Nippy Teräskori 1934 1937
EK 75 Speedy Alumiinikori, suippo perä
AEK Speedy Uudelleen suunniteltu EK 75 1935

Coupé[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koodi Mallinimi Kuvaus Vuodesta Vuoteen
Type B Osittainen kangaskori, (yläosa). 1928 1931

Van[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Austin 7 Panel Van
Austin 7 van
Koodi Mallinimi Kuvaus Vuodesta Vuoteen
AB, AC ja AD Muunneltu tourer 1923 1927
AE 1929 1930
RK Muunneltu RK saloon
RM Muunneltu RL saloon
RN Muunneltu RN saloon
RP Muunneltu RP saloon 1933
AVH
AVJ ja AVK Muunneltu Ruby 1939

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Austin Seven kiihtyi 0–20 km/h 3,2 sekunnissa, 0–40 km/h 9,0 sekunnissa ja 0–60 km/h 25,1 sekunnissa. Kilometrin kiihdytys vei aikaa 64 sekuntia. Suorituskykytiedot perustuvat englantilaisen The Motor -lehden mittauksiin vuodelta 1930.[1]

Vaihteisto toimii hitaasti. Jarrujen teho on vaatimaton. Mittareita on vain kaksi, nopeusmittari (0-60 mph) ja ampeerimittari.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tekniikan Maailma 7/1986, s. 140–145.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.