Aulus Gellius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aulus Gellius
Aulus Gellius kirjan esiökuvassa, 1706.
Aulus Gellius kirjan esiökuvassa, 1706.
Henkilötiedot
Syntynytnoin 130
Kuollutnoin 180
Kansalaisuus antiikin roomalainen
Kirjailija
Tuotannon kielilatina
Pääteokset Attikan öitä
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Aulus Gellius (noin 130180) oli antiikin roomalainen kirjailija ja latinan kielen kieliopintutkija.[1]

Gellius oli todennäköisimmin syntynyt Roomassa. Hän opiskeli Roomassa kielioppia ja retoriikkaa, ja Ateenassa filosofiaa. Tämän jälkeen hän palasi Roomaan, ja tarjosi siellä oikeuspalveluksia. Hänen opettajiinsa ja ystäviinsä kuuluivat muun muassa Sulpicius Apollinaris, Herodes Atticus ja Marcus Cornelius Fronto.

Hänen ainoa teoksensa Attikan öitä (Noctes Atticae) on saanut nimensä pitkistä talviöistä, jotka hän vietti Attikassa, jolloin teos sai alkunsa. Hän jatkoi sitä myöhemmin Roomassa. Se oli muodoltaan adversaria, muistikirja, johon hän oli nopeasti kirjoittanut muistiin kaikenlaisia vähänkin erikoisempia asioita, joita hän oli kuullut keskusteluissa tai lukenut kirjoista. Se sisältää muun muassa kieliopillisia huomautuksia, filosofiaa, geometriaa, historiaa ja lähes kaikkia muita tietämyksen aloja.

Teos on täysin vailla kaikkea järjestystä. Se on jaettu kahteenkymmeneen kirjaan. Niistä ovat säilyneet kaikki muut paitsi kahdeksas, josta on säilynyt ainoastaan sisällysluettelo. Teos on arvokas, koska se tarjoaa välähdyksiä tuon ajan yhteiskuntaan, tapoihin ja ihmisten päämääriin, sekä siksi, että se tarjoaa lukuisia katkelmia muutoin kadonneista antiikin ajan teoksista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Johdatus uudenajan kirjallisuuden valtavirtauksiin ja lähteitä niiden valaisemiseksi / kirjoittanut Aarne Anttila., s. 37. WSOY, 1926. Kansalliskirjasto (viitattu 04.07.2019).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aulus Gellius.