Augusta Savage

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Augusta Savage (29. helmikuuta 189227. maaliskuuta 1962) oli yhdysvaltalainen kuvanveistäjä ja ensimmäisiä mustia naistaideaktivisteja.[1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Augusta Savage pääsi opiskelemaan veistostaidetta Cooper unioniin, koska se perustui stipendin saamiseen eikä Savagella ollut varallisuutta kustantaa opiskeluaan. Hänen taitonsa vakuutti koulun valitsijapäätösten tekijät, joten hän pääsi kouluun ohi useiden miespuolisten vastahakioiden. Savage suoritti neljän vuoden pituiseksi tarkoitetun tutkintonsa nopeasti ainoastaan kolmessa vuodessa.

Tutkinnon suoritettuaan Savage alkoi tehdä tilaustöitä. Savagen töissä afrikkalaisamerikkalaisten representaatio oli kiitettävää, kun heidät esitettiin inhimillisemmin ja paremmin kuin aiemmin. Veistostyöt rikkoivat aiempia stereotypioita afrikkalaisamerikkalaisista ihmisistä.

Savage hyväksyttiin opiskelemaan yhteen Ranskan taidekouluista, mutta päätös hylättiin, kun koulu sai tietää Savagen olevan musta. Savage oli harmistunut, joten hän haluavansa taistella omien oikeuksiensa puolesta. Hän kirjoitti kirjeen New York Worldiin, mutta kirje ei korjannut hylkäyspäätöstä.

Vastaiskuna siihen, että Savage ei päässyt Ranskaan, hän perusti oman taidestudion ja -koulun Savage Studio of Arts and Crafts.

Hän oli ensimmäinen musta nainen, joka avasi taidegallerian Amerikassa.[2]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Augusta Savage syntyi Floridassa ja aloitti veistotaiteen jo lapsuudessaan. Hänen lapsuutensa veistokset olivat enimmäkseen pieniä eläimiä, joita hän valmisti kotikaupungista saamastaan luonnon punasavesta. Savagen isä Edward Fells ei ollut kannustava taiteen suhteen. Myöhemmin Savagen käymän koulun rehtori kuitenkin kannusti häntä jatkamaan veistostaidetta, sekä opettamaan taitojansa toisille.

Savage meni naimisiin ensimmäistä kertaa 15-vuotiaana ja sai tyttären. Puoliso kuitenkin kuoli pian tyttären syntymän jälkeen, joten Savage päätyi naimisiin vielä kaksi kertaa uudelleen.

Savage joutui uransa aikana taistelemaan kohtaamaansa köyhyyttä ja rasismia vastaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Joe Skinner: Searching for Augusta Savage | American Masters | PBS American Masters. 15.2.2024. Viitattu 12.4.2024. (englanniksi)
  2. Nadja Sayej: Augusta Savage: the extraordinary story of the trailblazing artist The Guardian. 8.5.2019. Viitattu 12.4.2024. (englanniksi)