Atlético Nacional

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Atlético Nacional
Koko nimi Atlético Nacional S. A.
Perustettu 7. maaliskuuta 1947
Kaupunki Medellín, Kolumbia
Kenttä Estadio Atanasio Girardot
– kapasiteetti 45 943
Sarja Categoría Primera A
Puheenjohtaja Kolumbia Andrés Botero
Päävalmentaja Espanja Juan Manuel Lillo
}}
Kotipeliasu
}}
Vieraspeliasu

Atlético Nacional S. A., tunnetaan nimillä Atlético Nacional tai pelkästään Nacional, on kolumbialainen jalkapalloseura, joka on kotoisin Medellínin kaupungista. Seura on perustettu vuonna 1947 ja sen edustusjoukkue pelaa maan korkeimmalla sarjatasolla Categoría Primera A:ssa. Seura on kahden muun seuran Millonariosin ja Santa Fen lisäksi ainoa, joka on pelannut läpi historiansa maan pääsarjassa.[1]

Atlético Nacional pelaa kotiottelunsa Atanasio Girardotilla, jonka yleisökapasiteetti on 45 943. Stadionilla kotiottelunsa pelaa myös paikallisseura Independiente Medellín.

Nacionalin ensimmäisen pääsarjatason mestaruuden voittanut kokoonpano.

Vuonna 2016 seura voitti Copa Libertadoresin toisen kerran historiassaan. Joukkueen tie alkoi alkulohkoista, joista se selvisi puhtaalla pelillä pudostuspeleihin. Pudotuspeleissä tie kantoi lopulta aina loppuotteluun saakka, jossa vastaan asettui ecuadorilainen Independiente del Valle. Loppuottelu oli kaksiosainen, jonka ensimmäinen osa päättyi tasatulokseen 1–1 ja jälkimmäisen Nacional vie nimiinsä 1–0 varmistaen toisen mestaruutensa.

Copa Libertadoresin voiton myötä seura pääsi ottamaan osaa myös vuoden 2016 Copa Sudamericanaan, jossa tie vei niin ikään loppuotteluun saakka. Loppuottelussa Nacionalin oli määrä kohdata brasilialainen Chapecoense kaksiosaisessa otteluparissa. Ensimmäinen osa oli tarkoitus pelata 30. marraskuuta 2016 Medellínissa, mutta 28. marraskuuta 2016 sattuneen lento-onnettomuuden takia, joka vaati 19 Chapecoensen pelaajan ja yhteensä 71 ihmisen hengen, loppuottelu peruutettiin.[2] Onnettomuuden seurauksena Nacional ehdotti Etelä-Amerikan jalkapalloliitto Conmebolille, että turnauksen voitto luovutettaisiin Chapecoenselle.[3] Ele keräsi ihastusta ympäri maailman, ja seura palkittiin Conmebolin reilun pelin -palkinnolla tekonsa johdosta.[4]

Logot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Coventric! RSSSF.com. Viitattu 14.12.2016. (englanniksi)
  2. Brazil's Chapecoense football team in Colombia plane crash BBC. Viitattu 14.12.2016. (englanniksi)
  3. Campeón de la Sudamericana (Arkistoitu – Internet Archive) Atlético Nacional de Medellín. Viitattu 14.12.2016. (espanjaksi)
  4. Chapecoense named Copa Sudamericana winners after plane crash Guardian. Viitattu 14.12.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Atlético Nacional.