Assamin pommi-iskut 2008

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Assamin pommi-iskut 2008
Assamin sijainti Intiassa
Assamin sijainti Intiassa
Paikka Assam, Intia
Ajankohta 30. lokakuuta 2008
Iskutyyppi pommi-isku
Kuolleita 70
Haavoittuneita yli 300
Epäilty/epäillyt Harkat-ul-Jihad al Islami ja paikallinen sissijärjestö

Assamin pommi-iskut 2008 tapahtuivat 30. lokakuuta 2008, kun Intian Assamin osavaltiossa räjäytettiin useita pommeja siviilikohteissa. Pommit tappoivat yli 70 ja haavoittivat vähintään kolmeasataa. Iskuja seuranneiden vuorokausien aikana arviot uhrien määrästä nousivat, ja lisää ihmisiä kuoli vammoihinsa. Erään tiedon mukaan 81 kuoli ja 470 haavoittui. Pommit, joita kerrottiin olleen jopa 18, räjähtivät muun muassa toreilla vilkkaimpaan kaupanteko-aikaan. Pommit oli ajastettu räjähtämään noin 5 minuutin ajanjakson sisällä. Suuren osan pommeista kerrotaan olleen autoihin ja riksoihin lastattuja räjähteitä. Eri aineita, kuten muoviräjähteitä ja herkästi palavia aineita arvellaan käytetyn yhdessä.

Viranomaiset arvelevat näin laajan iskun olleen useamman tahon yhteistyötä. Pian iskujen jälkeen tekijäksi arveltiin ULFA, paikallinen islamistinen separatistijärjestö. Sittemmin huomio on kohdistunut myös Bangladeshin puolella toimivaan jihadistijärjestö HuJI:in (Harkat-ul-Jihad al Islami), jonka arvellaan toteuttaneen iskut paikallisten sissijärjestöjen kanssa.kenen mukaan?

Intiassa on ollut viime vuosinamilloin? monilla alueilla verisiä levottomuuksia muslimien ja muiden ryhmien välillä. Assamissa on ollut viime kuukausinamilloin? vakavia väkivaltaisuuksia eri yhteisöjen välillä, ja viranomaiset arvelevat iskujen ainakin osittain olevan kostoa näihin.

Viime vuosinamilloin? Bangladeshista on muuttanut paljon islaminuskoisia uudisasukkaita Assamiin, ja näiden, sekä paikallisten alkuperäisheimojen ja hindujen välille on kehittynyt erittäin huonot välit. Intian viranomaisten mukaan Assam on ollut islamististen ääriainesten reittinä myös muualle Intiaan.

The Times of Indian laskelman mukaanlähde tarkemmin? vähintään 600 ihmistä on kuollut Intiassa terrori-iskuissa viimeisten kuuden vuoden aikana.milloin?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]