Asko Hyvärinen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Asko Hyvärinen (s. 1963) on suomalainen säveltäjä. Hän on opiskellut lyömäsoittimia, musiikin teoriaa ja musiikkitiedettä Helsingissä ja Turussa. Sävellystä hän on opiskellut Turun yliopiston musiikkitieteen laitoksella ja yksityisesti useiden suomalaisten säveltäjien johdolla sekä useilla kansainvälisillä sävellyskursseilla opettajinaan mm. Jukka Tiensuu, Tapio Nevanlinna, Yoshihisa Taira, Helmut Lachenmann ja Brian Ferneyhough. Hyvärinen on menestynyt useissa sävellyskilpailuissa (mm. PanAccordion-2000 - ja Uussävel-kilpailussa vuonna 1997) ja hän on saanut lukuisia apurahoja sävellystyötä varten muun muassa Suomen kulttuurirahastolta, Taiteen keskustoimikunnalta, Madetoja-rahastolta, Sibelius-rahastolta ja Valtion säveltaidetoimikunnalta.

Hyvärisen teosluetteloon kuuluu orkesteri-, soolosoitin- ja kamarimusiikin lisäksi kaksi konserttoa, The Sound of Inevitability (2000) pianolle ja orkesterille ja Erg/Hamâda (2003) lyömäsoittimille ja kamariorkesterille. Hyvärisen "Valse griffyre" (2002) konserttikanteleelle oli Yleisradion edustajana Wienin säveltäjärostrumissa vuonna 2005.

Hyvärisen sävellyskonsertit on kuultu Helsingissä 2004 ja Järvenpään Sibelius–viikoilla 2002. Hyvärisen teoksia on esitetty laajalti Euroopassa sekä Kanadassa ja Japanissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]