Arthur Ponsonby

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arthur Augustus William Harry Ponsonby, Shulbreden 1. paroni Ponsonby (16. helmikuuta 187123. maaliskuuta 1946) oli brittiläinen poliitikko, kirjailija ja sosiaaliaktivisti.

Arthur Ponsonby oli kuningatar Viktorian yksityissihteeri Sir Henry Ponsonbyn kolmas poika. Ponsonby opiskeli Etonissa ja Oxfordin Balliol Collegessa. Valmistuttuaan hän työskenteli diplomaattina muun muassa Istanbulin ja Kööpenhaminan suurlähetystöissä. Vuonna 1908 hänet valittiin Yhdistyneen kuningaskunnan parlamenttiin. Ensimmäisen maailmansodan aikana Ponsonby ei tukenut sotaan osallistumista ja osallistui Union of Democratic Control -ryhmään, joka vaati pysymistä erossa sodasta. Vuonna 1918 hän oli itsenäisenä ehdokkaana parlamenttiin, mutta hävisi. Hän liittyi Työväenpuolueeseen ja tuli valituksi uudelleen 1922.

Vuonna 1928 Ponsonby kirjoitti kirjan Falsehood in Wartime: Propaganda Lies of the First World War. Se on kuuluisa muun muassa lauseesta ”When war is declared, truth is the first casualty” (”Kun sota julistetaan, totuus on ensimmäinen uhri”), vaikka sen lausui ensimmäisenä yhdysvaltalainen senaattori Hiram Johnson.

Sotien välisenä aikana Ponsonbysta tuli entistä innokkaampi rauhan kannattaja. Vuonna 1940 hän erosi Työväenpuolueesta vastalauseena sen päätökselle liittyä Winston Churchillin yhteishallitukseen. Hän kuoli 1946.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Clement Attlee
Lancasterin herttuakunnan kansleri
1931
Seuraaja:
Philip Kerr
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.