Art Tatum

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Art Tatum on kaikkien aikojen tunnetuimpia sokeita pianisteja.

Arthur Tatum Jr. (13. lokakuuta 1909 Toledo, Ohio5. marraskuuta 1956) oli yhdysvaltalainen jazzpianisti.

Tatum tunnettiin virtuoosimaisesta pianonsoitostaan sekä luovasta improvisaatiostaan. Tatumia on pidetty usein jopa kaikista parhaana jazzpianistina. Hän loi oman kappaleen harmonisoinnin muuttamiseen perustuvan aikaansa edellä olevan tavan improvisoida, jota bebop-tyylin edustajat 20 vuotta myöhemmin alkoivat soveltaa.

Vaikka Tatum on jazzpiireissä äärimmäisen arvostettu, hän on varsin tuntematon suuren yleisön keskuudessa. Hänen levytyksensä ovat yleensä perinteisiä jazzkappaleita, jotka hän muokkaa uuteen uskoon virtuoosimaisella tekniikallaan sekä improvisaatiokyvyillään. Tatumin vaikutus jazz-pianonsoiton kehitykseen oli valtava.

Elämänvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tatumin isä oli kitaristi ja hänen äitinsä soitti pianoa. Art menetti lapsena sairauden seurauksena näkönsä kokonaan toisesta silmästä ja osittain toisesta.

Tatum oppi soittamaan pianoa kolmevuotiaana korvakuulolta, kuuntelemalla radiota ja äitinsä pianolevyjä. Hän kehitti erittäin nopean pianonsoittotyylin, josta hänen soittonsa tarkkuus ei kuitenkaan kärsinyt. Hänellä oli myös erittäin tarkka sävelkorva ja halusi, että piano on aina hyvässä vireessä.

Vuonna 1925 Tatum meni sokeille tarkoitettuun kouluun Columbus School for the Blind. Samaan aikaan hän opiskeli musiikkiopistossa. Hänen musta opettajansa, Overton G. Rainey, opetti hänelle klassisen pianonsoiton traditiota ja yritti pitää Tatumin poissa jazzin vaikutuksesta.

1927 Tatum pääsi soittamaan radio-ohjelmaan ja sai pian oman ohjelman. 19-vuotiaana hän alkoi säestää laulaja Jon Hendricksiä paikallisella klubilla. Hänen maineensa kasvaessa sellaiset suuret nimet kuin Duke Ellington, Louis Armstrong, Joe Turner ja Fletcher Henderson kävivät kuuntelemassa häntä Toledossa.

Tatumin nopean nousun maineeseen takasi hänen osallistumisensa stride-pianokilpailuun New Yorkissa 1933, jossa hän hämmästytti sovituksillaan. Tämän jälkeen hän jatkoi esiintymisiään New Yorkissa ja teki ensimmäiset levytyksensä. Vuonna 1938 hän teki kiertueen Englannissa.

Tatum kuoli Los Angelesissa munuaisten vajaatoimintaan. Tämä oli seurausta kovasta alkoholin käytöstä jo teini-iästä lähtien. Hänet on haudattu Kalifornian Glendaleen Forest Lawn Memorial Park -hautausmaalle.


Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Art Tatum.