Arrosticini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arrosticini kypsennetään furnacella-grillissä.

Arrosticini on perinteinen italialainen liharuoka Abruzzon alueelta. Arrosticini (rustelle tai arrustelle paikallisissa murteissa; tunnetaan myös nimellä spyini tai spiducci ) valmistetaan tyypillisesti kastroidusta lampaasta tai karitsasta, leikataan paloiksi ja pyöritetään vartaalla. Se grillataan hiiligrillillä, jota kutsutaan furnacellaksi koska se muistuttaa kourua.

Arrosticinista on olemassa kaksi versiota: teollisesti valmistetut enintään 10 cm pitkät vartaat, jotka koostuvat kuution muotoisista lihapaloista; ja käsintehdyt, joissa liha leikataan veitsellä, usein cubo-laatikkoa apuna käyttäen. Arrosticini on perinteisesti kuulunut paimenten ja muiden Abruzzon vuoristoalueiden asukkaiden ruokavalioon Castilentin, Civitella Casanovan, Carpineton ja Villa Celieran kylissä.

Arrosticinien kanssa syödään usein leipäviipaleita, jotka on kastettu neitsytoliiviöljyssä (pane 'onde). Perinteinen juomasuositus on Montepulciano d'Abruzzo -viini. Perinteisesti arrosticini syödään vetämällä liha irti vartaasta hampaiden avulla.

Amerikanitalialaisessa kulttuurissa käytetty spiedie-ruokalaji on kehittynyt arrosticinista.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]