Armstrong Whitworth

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sir W. G. Armstrong Whitworth & Co, Ltd
Yritysmuoto yksityinen
Perustettu 1847
Perustaja William George Armstrong
Lakkautettu 1927
Kotipaikka Newcastle upon Tyne
Tuotteet lentokoneet, aseet, höyryveturit, laivat
Huomioitavaa sulautettu Vickersiin

Sir W G Armstrong Whitworth & Co Ltd oli brittiläinen monialayritys 1900-luvun alussa. Se toimi Newcastlessa Englannin koillisosassa. Tuotantoon sisältyivät aseet, autot, moottoripyörät, laivat, lentokoneet ja veturit. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen toiminta oli vaikeuksissa ja yritys sulautettiin sen kilpailijaan Vickersiin vuonna 1927.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Insinööri William George Armstrong perusti 1847 Newcastle upon Tynen Elswickiin konepajan, joka valmisti hydraulisia laitteita, nostureita ja siltoja. Hyvin pian tämän jälkeen aloitettiin asetuotanto ja erityisesti takaaladattavien tykkien tuotanto, joilla varustettiin Krimin sotaan lähtenyt brittiarmeija. lähde?

Yhtiöön liitettiin 1882 Charles Mitchellin laivanrakennusyritys, jolloin muodostui Armstrong Mitchell & Company. Samalla toiminta levisi lähes noin kahden kilometrin kaistalle Tynejoen vartta. 1897 yhtiöön liitettiin edelleen Joseph Whitworthin insinööritoimisto. Yrityksen tuotanto laajeni 1902 henkilö- ja kuorma-autoihin ja 1913 perustettiin ilmailuosasto, josta muodostettiin lopulta 1920 erillinen tytäryhtiö Armstrong Whitworth Aircraft. lähde?

Yhtiö sulautui 1927 Vickers Limitedin kanssa, jolloin muodostui Vickers-Armstrong.[1]

Sir W.G. Armstrong Mitchell & Company[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiön suuruutta edeltänyt Sir W. G. Armstrong Mitchell & Companyn päätoimialana oli hydrauliset laitteet ja sillat. Näistä merkittävimpiä ovat:

  • Tyne joen ylittävä Swing Bridge vuodelta 1873
  • Tower Bridge Lontoossa 1894
  • Yhdeksän 160 tonnin hydraulistennosturiensarja, jotka asennettiin ympäri maailmaa.

Ajoneuvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Armstrongin moottoripyörähaara valmisti motocross-, trial-, rata ja sotilaspyöriä 1980-luvulla, yhtiön saatua haltuunsa Barton Engineeringin, ja CCM:n. Useimmissa pyörissä oli Rotaxin moottori. Vuonna 1983 esitellyssä CF250:ssa oli kaksikampiakselinen ja kaksisylinterinen Rotaxin moottori ja hiilikuiturunko. Nial Mackenzie ja Donnie McLeod saavuttivat Armstrongilla menestystä kilparadoilla. Armstrong valmisti myös nelitahtista sotilaspyörää, jonka oikeudet myytiin Harley-Davidsonille.[2]

Lentokoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Armstrong Whitworth perusti 1912 ilmailuosaston, josta muodostui Sir W. G. Armstrong Whitworth Aircraft Company. Yhtiön sulautuessa 1927 Vickersiin muodostui Vickers-Armstrongs, mutta Armstrong Whitworth Aircraftin osti J. D. Siddeley omaksi erilliseksi yhtiökseen.

Aluksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö valmisti vuosien 1885 ja 1918 välisenä aikana sotalaivoja Kuninkaalliselle laivastolle, keisarilliselle Venäjän laivastolle, keisarilliselle Japanin laivastolle ja Yhdysvaltain laivastolle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vickers-Armstrongs Grace's Guide to British Industrial History. Viitattu 9.7.2018.
  2. Roland Brown: Moottoripyörät s. 109

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]