Aristeas

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Aristeas (m.kreik. Ἀριστέας) oli puolilegendaarinen kreikkalainen runoilija ja ihmeidentekijä. Hän vaikutti Prokonnesoksessa Vähässä-Aasiassa 600-luvulla eaa. Herodotos kertoo, että Aristeas olisi havaittu yllättäen kuolleeksi mutta kadonnut seitsemäksi vuodeksi, ennen kuin hänen sukulaisensa ehtivät noutaa hänen ruumiinsa.

Aristeaan sanotaan kirjoittaneen runon nimeltä Arimaspeia (m.kreik. Ἀριμάσπεια), joka kertoi hänen matkoistaan kaukana pohjoisessa. Hän oli tavannut siellä issedonialaisten heimon, jolta hän oli saanut tietoja vielä kauempana pohjoisessa asuneista fantastisista kansoista: yksisilmäisistä arimaspeista, jotka taistelivat kulta-aarteita vartioivien aarnikotkien kanssa, sekä hyperborealaisista, joiden luona Apollon asui talvella.

Aristeas ilmestyi 340 vuotta kuolemansa jälkeen Metapontonissa Etelä-Italiassa. Hän käski, että hänelle tuli pystyttää patsas ja Apollonille uusi alttari. Hän kertoi, että kuolemansa jälkeen hän oli matkustanut Apollonin seurassa pyhän korpin hahmossa.

Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.