Arctic National Wildlife Refuge

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ANWR

Arctic National Wildlife Refuge (ANWR) on 7 708 952 hehtaarin luonnonsuojelualue Pohjois-Alaskassa Yhdysvalloissa. Lähin paikkakunta on Kaktovik Beaufortinmeren rannikolla.

Alaskan liityttyä osavaltiona Yhdysvaltoihin 1959 osa alueesta suojeltiin 1960 presidentti Dwight D. Eisenhowerin alaisen sisäministeri Fred Andrew Seatonin määräyksellä. Vuonna 1980 kongressi sääti Alaska National Interest Lands Conservation Actin, joka laajensi aluetta.

Alueen pohjoisosa Beaufortinmeren rannikolla on puutonta tundraa. Rannikkoalanko ulottuu aina Brooks Rangelle asti. Karibulaumat vaeltavat rannikolle kesä-heinäkuussa poikimaan. Brooks Range toimii myös vedenjakajana, jonka eteläpuolelta vedet virtaavat etelään Yukonjokeen. Eteläisin osa aluetta on havumetsää kasvavaa taigaa.

Alueella on määritetty olevan 5,7–16,0 miljardin barrelin hyödyntämiskelpoiset öljyvarat, joiden hyödyntämisestä on taisteltu 1970-luvun lopusta lähtien. Porausta oltiin sallimassa 1989, kun Exxon Valdezin öljyonnettomuus kaatoi lakialoitteen. Presidentti Bill Clinton kaatoi veto-oikeudellaan toisen lakialoitteen 1996. 2000-luvulla presidentti George W. Bush ilmoitti tukevansa öljyn- ja kaasunporausta alueelta, ja aloite läpäisi edustajainhuoneen, mutta senaatti hylkäsi sen 2002. Republikaanit tekivät kaksi yritystä sallia öljynporaus muiden lakien kylkiäisenä 2005, jotka molemmat kaadettiin. Joulukuussa 2005 Alaskan senaattori Ted Stevens lisäsi lakialoitteen puolustusmäärärahojen joukkoon, mutta demokraatit kaatoivat sen viivytyspuheillaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]