Archibald James Campbell

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Archibald James Campbell vuonna 1916.

Archibald James Campbell (18. helmikuuta 1853 Fitzroy, Victoria11. syyskuuta 1929 Box Hill, Victoria) oli australialainen lintuharrastaja ja tullimies.

Hänen isänsä oli Archibald Campbell ja äitinsä Catherine Pinkerton, jotka molemmat tulivat Australiaan Glasgow’sta 1840. Hän opiskeli yksityiskoulussa Melbournessa ja siirtyi Victorian osavaltion palvelukseen 1869. Eläkkeelle hän jäi 1914 liittovaltion tullilaitoksesta.

Campbell oli Royal Australasian Ornithologists Unionin (RAOU) perustajajäsen 1901. Hän toimi yhdistyksen puheenjohtajana 1909 ja 1928 ja toimitti yhdistyksen The Emu -lehteä useita vuosia. Hän oli perustamassa myös kahta muuta lintuharrastajien yhdistystä, Victorian Wattle Clubia (1899) ja Bird Observers Clubia (1905). Hän toimi aktiivisesti myös Field Naturalists Club of Victoria -nimisessä luontoharrastajien yhdistyksessä. Hän kirjoitti runsaasti lintuaiheisia artikkeleita Australasian-lehteen.

11. maaliskuuta 1879 hänet vihittiin opettaja Elizabeth Melrose Andersonin kanssa, joka kuoli 1915. Heillä oli viisi lasta. Hänen toinen vaimonsa oli sairaanhoitaja Blanche Ida Rose Duncan, vihitty 27. maaliskuuta 1916. Tästä liitosta syntyi yksi poika.

Hän toimi aktiivisesti myös presbyteerikirkossa ja lauloi tenorina Toorak Presbyterian Churchin kirkkokuorossa. Hänet on haudattu St Kildan hautausmaalle.

Campbell nimesi pikkuemumalurin (Stipiturus ruficeps) vuonna 1899.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nests and Eggs of Australian Birds. Melbourne 1900.
  • Golden wattle, our national floral emblem: being a particularly unique series of photo-pictures of wattles, or Australian acacias, in full flower (with the introduction of a figure for idealistic purposes), and some scenes of wattle wilds, together with descriptive letters. Melbourne 1921.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]