Archaeplastida

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Archaeplastida
Merinäkinruoho (Najas marina)
Merinäkinruoho (Najas marina)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Luokittelematon: Archaeplastida
Adl et al, 2005
Alaryhmät

Archaeplastida tai Primoplantae on vuonna 2005 kuvattu aitotumaisten taksoni, johon on sisällytetty kasvikunta (vihreät kasvit), punalevät ja glaukofyytit. Kaikilla näillä ryhmillä on soluissaan kaksikalvoiset viherhiukkaset, minkä vuoksi otaksutaan, että nämä saivat viherhiukkaset suoraan endosymbionttisista syanobakteereista. Oletus siitä, että nämä kolme olisivat ainoat eliöryhmät, jotka saivat viherhiukkaset suoraan primäärisen endosymbioosin tuloksena, on kuitenkin vailla vahvistusta. Muilla eliöryhmillä, joilla on viherhiukkasia (esimerkiksi Chromalveolata-kunta), viherhiukkasten ympärillä on kolme tai neljä kalvoa. Tämä johtuu moninkertaisesta (sekundaarisesta) endosymbioosista.

Päätodisteet oletukselle siitä, että Archaeplastida olisi monofyleettinen eli samasta kantamuodosta kehittynyt ryhmä, on saatu geneettisillä tutkimuksilla, joiden perusteella vaikuttaa siltä, että Archaeplastida-ryhmän viherhiukkasilla olisi ammoin ollut yhteinen kantamuoto.

Laajassa merkityksessä Archaeplastida-ryhmän voidaan ymmärtää tarkoittavan koko kasvikuntaa (ns. Plantae sensu lato). Tällöin punalevät, vihreät kasvit ja glaukofyytit olisivat alakuntatason taksoneita. Toisaalta vanhimman ja ahtaimman tulkinnan mukaan kasveiksi on luettu vain versokasvit (Embryophyta, ns. Plantae sensu stricto), ja välimuodon tulkinnan mukaan vihreät kasvit (Chlorobionta/Chloroplastida/Viridiplantae) eli versokasvit ja viherlevät. Luokittelu tämän suhteen ei ole vakiintunut.

Polveutuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Archaeplastida


Vihreät kasvitPunalevät
GlaukofyytitLähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Adl, S. M. et al.: The new higher level classification of eukaryotes with emphasis on the taxonomy of protists. J. Eukaryot. Microbiol., 2005, 52. vsk, nro 5, s. 399–451. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)
  • G. W. Saunders & M. H. Hommersand (2004). "Assessing red algal supraordinal diversity and taxonomy in the context of contemporary systematic data". American Journal of Botany 91: 1494–1507. http://dx.doi.org/10.3732/ajb.91.10.1494
  • Jeffrey D. Palmer, Douglas E. Soltis and Mark W. Chase (2004). "The plant tree of life: an overview and some points of view". American Journal of Botany 91: 1437–1445. http://dx.doi.org/10.3732/ajb.91.10.1437