Apurímac (joki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Apurímac
Alkulähde Nevado Mismi
Laskupaikka Ene 12°15′46″S, 73°58′44″W
Maat Peru
Pituus 690 km

Apurímac ("apu"= jumaluus "rimac"=oraakkeli, puhuja) on joki Perussa. Se saa alkunsa Arequipan maakunnasta maan eteläosassa 5 597 metriä korkean Nevado Mismin harjanteilla olevan jäätikön sulamisvesistä. Joen alkulähde on 10 kilometriä Caylloman kylästä ja vain 160 kilometriä Tyynenmeren rannikolta. Apurímac on yksi maailman suurimman jokisysteemin, Amazonin lähteistä.

Se virtaa pääosin luoteeseen ohi Cuzcon kapeissa, jopa 3 000 metriä syvissä kanjoneissa, jotka ovat kaksi kertaa syvempiä kuin Yhdysvaltain Grand Canyon. Joen kulkua muokkaavat kosket ja putoukset. Vain kaksi kuudesta yrityksestä laskea koko joki on onnistunut.

730 kilometrin jälkeen Apurímac yhtyy Mantarojokeen ja muuttuu Enejoeksi 440 metriä merenpinnan yläpuolella. Ene ja Perené yhdistyvät 330 metriä merenpinnan yläpuolella Tambojoeksi, josta tulee Ucayali liityttyään Urubambaan 280 metriä merenpinnan yläpuolella. Ucayali on Amazonin pääuoma. Joskus koko jokea sen alkulähteiltä Ucayaliin kutsutaan nimellä Apurímac, jolloin joen pituus on 1069,80 kilometriä. lähde?