Apotemnofilia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Apotemnofiili on lääketieteellinen termi henkilöstä, jolla on seksuaalinen fetisismi tai parafilia amputoida itseltään terve ruumiinosa. Henkilö, jolla on apotemnofilia, voi olla kroonisesti tyytymätön seksuaalisiin suhteisiinsa tai jopa täysin seksuaalisesti toimintakyvytön amputaation toteutumiseen saakka.lähde? Nykyään käytetään nimitystä BIID (Body Integrity Identity Disorder), joka paremmin kuvaa tilannetta minäkuvan häiriönä.

Apotemnofilia käytännössä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apotemnofiliaa poteva haluaa tyypillisesti yhden tai useamman ruumiinosan poistamista. Tilaa ei tulisi sekoittaa akrotomofiliaan, jossa henkilö tuntee seksuaalista vetovoimaa henkilöihin, joilta jo puuttuu ruumiinosia. Näiden häiriöiden välillä tuntuu kuitenkin olevan jonkun verran yhteyttä, sillä joillakin yksilöillä esiintyy molempia samanaikaisesti.lähde?

Amputaatiot ja hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään enää ani harva kirurgi hoitaa apotemnofiliapotilasta suostumalla heidän toiveisiinsa. Tämän takia potilas on usein suorittanut amputaation itse, esimerkiksi asettamalla raajan kiskoille junan alle tai muuten vaurioittamalla ruumiinosaa niin pahasti, että se on kirurgin amputoitava. Usein pakkomielle käsittää yhden tietyn ruumiinosan, jolloin potilas tuntee itsensä epätäydelliseksi. Tilaa yritetään usein hoitaa psykiatrisena häiriönä heikolla menestyksellä.

Esiintyminen ja apotemnofilian toteuttaminen muilla tavoin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apotemnofiliapotilas voi havaita mieltymyksensä jopa jo 4–5 vuoden ikäisenä, esimerkiksi tuntemalla kateutta nähdessään amputoidun henkilön. Jotkut potilaat hankkivat proteeseja ja muita välineitä, joiden avulla he matkivat amputoitua, mikä voi helpottaa heidän tilannettaan ilman kirurgiaa.

Apotemnofiliasta on vasta muutamia tutkimustuloksia. Tieteen edistyessä yhä useammat sairaalat voivat tunnistaa tilan ja hoitaa sitä.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Amputee Identity Disorder: Information, questions answers, and recommendations about self-demand amputation by Gregg M. Furth & Robert Smith (1stBooks)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]