Apoteket Lejonet (Malmö)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Apoteket Lejonet Stortorgetin laidalla Malmössä

Apoteket Lejonet tai Teschläinen palatsi (ruots. Teschka palatset) on yksi Malmön kaupungin merkittävimmistä 1800-luvun kertaustyylien aikakauden rakennuksista. Stortorget-torin laidalla sijaitseva rakennus edustaa uusrenessanssia, ja sen rakennutti apteekkari John Tesch vuonna 1896. Rakennuksessa sijaitsevan Apoteket Lejonet -apteekin juuret ovat 1500-luvulla[1].

Vanhin tunnettu kuninkaallinen privilegiokirje, joka myönnettiin malmöläiselle apteekkarille, on peräisin vuodelta 1571. Sen laati kuningas Fredrik II. Kyrkogatan-kadun varrella sijaitsevan kaupunginapteekin omisti 1600- ja 1700-luvuilla saksalainen Dietrichin apteekkarisuku, ja apteekkia kutsuttiinkin tuolloin ”dietrichläiseksi apteekiksi” (Dietrichska Apoteket). Vuonna 1731 kaupunkiin avattiin uusi apteekki, ja jotta apteekit erotettaisiin toisistaan, niille annettiin omat eläinsymbolinsa. Uutta apteekkia symboloi kotka, ja dietrichläisen apteekin symboliksi tuli leijona (ruots. lejon).

Vuonna 1896 apteekkari John Tesch päätti rakennuttaa Apoteket Leijonetille uuden toimipaikan Stortorget-torin itälaidalle. Uusi apteekki varustettiin isoilla näyteikkunoilla, ja myös yläkerrasta pyrittiin tekemään mahdollisimman näyttävä. Rakennuksen koristuksiin kuuluu muun muassa Teschiä itseään kuvaava koristeveistos. Niin apteekin kuin asuinkerroksenkin muotoilusta tuli loistelias sekä ulkoa että sisältä. Rakennuksessa on myös hissi Teschin ylelliseen asuntoon, mikä oli tuohon aikaan hyvin harvinaista.

Apteekin rakentamisen aikoihin Apoteket Lejonetia pidettiin yhtenä Euroopan kaikkein suurimmista apteekeista, lähes yhtä isona kuin Moskovan keisarillista apteekkia.

Tesch lopetti apteekkarin työt 16 vuoden uran jälkeen ja siirtyi pankkialalle. Hänestä tuli myöhemmin myös Malmön Hippodromen-teatterin tärkeä liikkeellepaneva voima. Yksi apteekin uusista omistajista oli Teschin sisarenpoika Hjalmar Andersson-Tesch.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Apotekarsocieteten apotekarsocieteten.se. Viitattu 5.4.2013. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Apoteket Lejonet (Malmö).
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Malmöfestivalen