Stortorget (Malmö)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Stortorget, Malmö
Stortorget kesällä 2008
Stortorget talvella 2005

Stortorget on tori Malmön kaupungissa Ruotsissa. Toria alettiin rakentaa vuonna 1538 Pyhän Hengen luostarin purkutöiden yhteydessä, ja noin 70 prosenttia nykyisestä torista sijaitsee entisen luostarin ja sen hautausmaan alueella. Eräässä vuodelta 1542 peräisin olevassa ilmoituksessa aukiota kutsuttiin "uudeksi toriksi". Torin itälaidalla sijaitsee komea Malmön raatihuone, joka otettiin käyttöön vuonna 1547. Tuolloin raatihuone oli Pohjoismaiden suurin. Torin tuntumassa sijaitsee myös Skånen läänin maaherran virka-asunto.

Muita tunnettuja rakennuksia torin laidalla ovat muun muassa Jörgen Kockin talo (Kockska huset), hotelli Kramer ja apteekki Apoteket Lejonet.

Torin keskellä sijaitsee kuningas Kaarle X Kustaan ratsastajapatsas, jonka on tehnyt John Börjeson. Patsas syntyi vuoden 1896 Malmön teollisuus- ja käsityönäyttelyn yhteydessä. Patsashankkeen alkuunpanijoista tärkeimpiä olivat lehtimies ja poliitikko Carl Herslow sekä historian professori Martin Weibull.

Stortorgetilla on ollut merkittävä rooli Malmön historiassa, mutta kaupungin raitioteiden sähköistämisen jälkeen se on menettänyt keskeisimmän aukion asemansa Kustaa Aadolfin torille.

Stortorgetilla liikennöivät ensin hevosraitiovaunut vuosina 1887–1907, sitten hevosbussit vuosina 1898–1907 ja lopulta sähköiset raitiovaunut vuosina 1906–1957.

Stortorget vuonna 1857 taiteilijan päiväyksen mukaan
Kaarle X Kustaa