Aortan laajentuma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aortan laajentuma (aortta-aneurysma) on heikentyneeseen aorttaan liittyvän valtimotaudin eli ateroskleroosin seurauksena syntynyt pullistuma. Se voi joskus harvoin syntyä myös synnynnäisesti heikon seinämän seurauksena.[1] Se on yleinen munuaisvaltimotason alapuolella, mutta laajentumia voi esiintyä missä tahansa kohdassa aorttaa.

Aortta-aneurysmien merkittävimmät riskitekijät ovat samat kuin ateroskleroosin eli tupakointi, miessukupuoli, ikä, korkea verenpaine ja korkea veren kolesteroliarvo. Nykyään ajatellaan, että valtaosa aortta-aneurysmista syntyy sydän- ja verisuonitautien seurauksena[1]. Aiemmin aortta-aneurysma saattoi syntyä myös infektion, esimerkiksi kupan, seurauksena, mutta sellaiset aneurysmat ovat länsimaissa äärettömän harvinaisia.

Aortta-aneurysma voi tuntua vatsan alueella sykkivänä pullistumana, mutta se on tavallisesti oireeton, kunnes se puhkeaa. Aneurysman puhkeaminen on hengenvaarallinen tilanne. Suuri osa potilaista kuolee jo ennen kuin ehtii sairaalaan, ja sairaalaan päässeistäkin vain osa selviää hengissä. Aneurysman puhkeamisen riski on sitä suurempi, mitä suurempi aneurysman halkaisija on.

Aortan repeämä.

Aortta-aneurysmien tiedetään kasvavan hitaasti vuosien kuluessa. Nykyään aneurysma pyritään yleensä leikkaamaan, kun niiden halkaisija on noin 5 cm[1] tai jo aiemmin, jos niiden on seurannassa huomattu kasvavan tavanomaista nopeammin. Sekä puhjenneen aneurysman korjausleikkauksessa että ei-kiireellisessä korjausleikkauksessa aortan laajentunut osa korvataan vahvalla, esimerkiksi dacronista punotulla putkella. Vaihtoehtoisesti aneurysma voidaan korjata myös katetrin kautta laajentumakohtaan uitettavalla stentillä. Valittu menetelmä riippuu potilaan kunnosta ja hoitavan lääkärin harkinnasta.

Myös ei-kiireellisiin korjausleikkauksiin liittyy muun muassa halvaantumisen ja kuoleman riski. Tästä syystä lääkärit pyrkivät kaiken aikaa kehittämään keinoja, joilla voitaisiin tunnistaa ne potilaat, joilla on poikkeuksellisen suuri riski saada aneurysman repeämä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Duodecim