Aoi-matsuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aoi-matsurin osallistujat ovat pukeutuneet Heian-kauden vaatteisiin.

Aoi-matsuri (jap. 葵祭り) on japanilainen festivaali, joka järjestetään vuosittain 15. toukokuuta Kiotossa. Se tunnetaan myös nimellä Kamon festivaali. Aoi-matsuri on yksi Kioton kolmesta suurimmasta festivaalista. Muut kaksi ovat Gion-matsuri ja Jidai-matsuri festivaalit.

Aoi-matsurin juuret löytyvät ensimmäiseltä vuosituhannelta, jolloin jatkuvat myrskyt riehuivat alueella eivätkä viljasadot kypsyneet. Tietäjä kertoi tuolloiselle hallitsijalle keisari Kinmeille tämän olevan seurausta ihmisten jumalia kohtaan osoittamasta kunnioituksen puutteesta. Kamon pyhäköiden jumalat olivat kyllästyneet tähän ja kaataneet vihansa Kioton asukkaiden päälleen.

Jumalten lepyttämiseksi keisari järjesti lahjoja uhrattavaksi vihastuneille jumalille Kamigamon ja Shimogamon pyhäköissä. Tavoitteena oli lepyttää jumalat ja rukoilla hyvää satoa ja säätä. Tämän jälkeen myrskyt laantuivat ja viljelijät saivat kerätä pelloiltaan runsan sadon. Aoi-matsurista muodostui vuosittain järjestettävä perinne, jonka tarkoitus on muistella tapahtunutta.[1]

Aoi-matsuriin osallistuvat sekä Kamigamon että Shimogamon pyhäköt. Juhlan keskukseksi on vakiintunut kaupungin läpi kulkeva paraati, johon ottaa vuosittain osaa yli 600 henkeä. Paraatilaiset ovat pukeutuneet Heian-kauden asusteisiin ja kulkevat joko kävellen tai ratsun selässä. Aoi-matsurin kulkue lähtee liikkeelle Kioton keisarilliselta palatsilta ja jatkaa sieltä Shimogamon pyhäkön kautta Kamigamon pyhäkölle, joissa molemmissa pysähdytään suorittamaan asiaan kuuluvia rituaaleja.[2]

Festivaalien aikaan pyhäköt ja osallistujat koristellaan salkoruusuilla, joita myös annetaan jumalille lahjaksi. Tästä juhla on myös saanut nimensä, Aoi, salkoruusu. Salkoruusuilla on tapana koristella myös festivaalien paraatissa mukana olevat härkävankkurit.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]