Antwerpenin taideakatemia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pierre Bourlan suunnittelema uusklassistinen sisäänkäynti, 1841-1843.

Antwerpenin taideakatemia (holl. Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen) on David Teniers nuoremman vuonna 1663 Filip IV:n pyynnöstä perustama taideakatemia. Teniers oli Pyhän Luukkaan killan mestari.

Antwerpenin taideakatemia kehittyi 1800-luvulla kansainvälisesti tunnustetuksi taideakatemiaksi, joka houkutteli nuoria taiteilijoita myös ulkomailta, muun muassa Irlannista, Saksasta, Hollannista ja Puolasta. Myös suomalainen kultakauden maalari Albert Edelfelt opiskeli Antwerpenissä historiamaalausta.

Taideakatemian huomattava taidekokoelma oli näytteillä omassa galleriassatilassaan. Vuoteen 1890 mennessä galleriasta kehittyi Kuninkaallinen taidemuseo (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten), ja se siirtyi uusiin tiloihin.

Vuonna 1995 Antwerpenin taideakatemia yhdistettiin osaksi suurempaa kokonaisuutta, Antwerpenin yliopistoa ("Hogeschool Antwerpen"). Nykyisin taideakatemiassa on kolme erillistä koulutusohjelmaa, kuvataiteet ja design, konservointi ja vuoden kestävät opettajan opinnot. Koulun 540 opiskelijasta 230 on ulkomaalaisia.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]