Antti Kaleva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Antti Kaleva (18. kesäkuuta 1929 Vanaja1. lokakuuta 1998 Sipoo) oli suomalainen laulutaiteilija (baritoni), koulunjohtaja ja musiikkikasvattaja, jolle myönnettiin Director cantus -arvonimi.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaleva kuuluu laajaan suomalaiseen opettaja/laulutaiteilija joukkoon. Hän syntyi Vanajan Aartelassa, kirjoitti ylioppilaaksi Hämeenlinnan lyseosta 1949 ja valmistui opettajaksi Helsingin Opettajakorkeakoulusta 1952. Puoliso Ritva oli myös opettaja ja pariskunta asettui aluksi Mäntyharjulle opettamaan. Musiikkiharrastus jatkui kuoron johtamisena ja kanttorin sijaistamisena. Sipooseen perhe muutti opettajiksi 1950-luvulla, jossa syntyi myös yksi tytär.

Ura ja vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutto Sipooseen 1950-luvulla avasi entistä paremmat mahdollisuudet opiskella yksinlaulua. Kaleva opiskeli Sibelius-akatemian laulunopettajan Antti Koskisen oppilaana ja piti ensikonsertit 1962. Samana vuonna Kaleva voitti miesten sarjan Klemetti-opiston ja Lappeenrannan musiikkipäivien laulukilpailussa (myöh. Lappeenrannan laulukilpailu). Voitto toi muun muassa mahdollisuuden esiintyä Kansallisoopperassa 1964. Kaleva jatkoi laulunopintojaan Saksassa mestarikursseilla Salzburgissa ja Münchenissä. Kun piti valita oopperan maailman ja vapaan taiteilijan/opettajan uran välillä, tinkimätön taiteilija valitsi vapauden ilmaista itseään. Sipoon Nikkilän koulun pitkäaikaisena johtajana hän edisti musiikin harrastusta etenkin koulussaan ja seurakunnassa. Monien soittimien taitajana hän perusti puhallinorkesterin sekä lapsi- ja nuorisokuoroja. Useat oppilaspolvet saivat osaavaa ja innostavaa musiikkikasvatusta. Monet saivat kipinän musiikin elinikäiseen harrastamiseen tai jopa ammattiin, esimerkkinä oboisti Aale Lindgren. Samalla hän esiintyi paljon, mielellään kirkollisissa yhteyksissä. Lähipiiri nautti myös hänen spontaaneista esiintymisistään, joille oli ominaista täydellinen ilmaisu. Hän piti arvossa yleisöään. Esiintyminen jatkui hänen eläkepäivinäänkin vaikean sairauden sitä estämättä. Sipoossa on jaettu Antti Kaleva -musiikkistipendiä nuorille muusikoille.

Äänitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]