Antiikkiliike

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Venetsialainen antiikkiliike (2005)

Antiikkiliike on antiikkiesineiden osto- ja myyntiliike. Tyypillisesti nämä liikkeet ostavat asiakkailta, kuolinpesiltä, yhteisöiltä, ynnä muilta hyväkuntoista ja käyttökelpoista tavaraa ja myyvät sitä eteenpäin. Osto- ja myyntiliikkeistä, etenkin antikvaarisista kirjakaupoista eli antikvariaateista, käytetään puhekielessä usein ilmaisua ”divari” (sanasta diverssikauppa eli sekalaisten tavarain kauppa). Aiemmin käytettiin myös ilmausta ”vanhain tavarain kauppa”.

Osto- ja myyntiliikkeiden toiminta eroaa keskitetystä kirpputoritoiminnasta siten, että kirpputorilla ihmiset asettavat omat tavaransa itse esille ja saavat henkilökunnan keräämät eri asiakkailta saadut maksut. Osto- ja myyntiliike puolestaan ostaa tavarat myyjältä ja myy ne sitten omaan laskuunsa voitolla eteenpäin.

Osto- ja myyntiliikkeet saattavat erikoistua johonkin tiettyyn myyntiartikkeliin. Yleisiä tällaisia liikkeitä ovat antikvariaatit, joissa on myynnissä kirjoja ja lehtiä, joista osa saattaa olla hyvinkin uusia ja vain kerran luettuja. Osa myyntiartikkeleista taas saattaa olla hyvinkin harvinaisia.