Anthony Raftery

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anthony Raftery (Antoine Ó Raifteiri, Antaine Raiftearaí tai Antaine Ó Reachtubhra, n. 1784lokajoulukuu 1835) oli irlantilainen iirinkielinen kansanrunoilija.

Raftery syntyi Cill Liadáinissa (engl. Killedan) Mayon kreivikunnassa ja sairastui lapsena isoonrokkoon, joka surmasi perheen yhdeksästä lapsesta kahdeksan ja teki Anthonysta sokean. Hän onnistui hankkimaan itselleen elannon kerjäämällä ruokaa lauluaan vastaan, mutta sokeana miehenä hän eli elämänsä suuressa köyhyydessä ja kurjuudessa Mayon ja Galwayn kreivikuntia kierrellen. Hänellä oli jonkin aikaa vaimo tai tyttöystävä nimeltä Siobhán, jonka kanssa hän sai pojan ja tyttären. Pojasta tuli viulunsoittaja sirkukseen.

Raftery kuoli vuonna 1834. Vanhoilla päivillään hän ehti tulla tietoiseksi Daniel O'Connellin kampanjasta irlantilaisten katolisten oikeuksien puolesta, ja hän sanoitti joitakin taistelulauluja O'Connellin kannattajille. Kun irlantilainen älymystö heräsi arvostamaan maansa vanhaa kulttuuria vuonna 1900, Rafteryn oletetulle haudalle pystytettiin muistomerkki Augusta Gregoryn aloitteesta.

Rafteryn runoja ja lauluja on säilynyt viitisenkymmentä. Iirinkieliset yhtyeet esittävät niitä Irlannissa vieläkin. Tunnetuimpia ovat Eanach Dhúin, valituslaulu nuorten ihmisten hengen vaatineen veneonnettomuuden johdosta, ja Na Buachaillí Bána, jonka Raftery kirjoitti taistelulauluksi maaseudulla vaikuttaneelle ns. Valkoisten poikien (engl. Whiteboys, iir. Buachaillí Bána) katoliselle salaseuralle. Huomattava osa Rafteryn runoudesta on kuitenkin sidoksissa aikansa politiikkaan eikä uuvuttavan protestantti- ja englantilaisvastaisuutensa vuoksi oikein sovellu nykyaikana esitettäväksi.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • RAIFTEARAÍ - Amhráin agus Dánta. Toimittanut Ciarán Ó Coigligh. An Clóchomhar Teoranta, Baile Átha Cliath 1986, toinen painos 2000. ISBN puuttuu.