Anja Vähäaho

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anja Vähäaho (o.s. Isomaa 26. elokuuta 1946, Ylivieska - 5. huhtikuuta 2010, Pyhäjärvi) oli kärsämäkinen monen kulttuurin alan vaikuttaja; kirjailija, kriitikko, kirjoittajakouluttaja sekä Suomen Elämäntarinayhdistyksen puheenjohtaja.

Anja Vähäaholta ilmestyi viisi kaunokirjallista teosta, joista viimeisin on omaelämäkerrallinen romaani Musta joutsen (1991). Lisäksi hän toimitti lukuisia antologioita, mm. toimituskunnan puheenjohtajana Elämäntarinayhdistyksen julkaiseman Lapsuusmuistoja-antologian (2006). Hän myös kirjoitti yhdessä Liisa Enwaldin ja Marja-Riitta Vainikkala-Kejosen kanssa teoksen Elämä tarinaksi (2003).

Anja Vähäaho oli perustamassa Suomen Elämäntarina- ja kansantaideakatemiaa (myöhemmin Elämäntarina-akatemia) ja sen tueksi Suomen Elämäntarinayhdistystä Kärsämäelle vuonna 1999. Vähäahon aloitteesta Elämäntarinayhdistys alkoi vuonna 2000 julkaista Elämäntarina-lehteä, joka on Suomen ainoa elämäkertateemainen kulttuurilehti. Anja toimi sekä yhdistyksen puheenjohtajana että lehden päätoimittajana alusta lähtien kuolemaansa asti. Kärsämäellä 2000-luvun alussa järjestettyjen tapahtumien luomalta pohjalta alkoi kehitys, joka on synnyttänyt jokakesäiset mittavat Elämäntarinafestivaalit työpajoineen, seminaareineen ja Tarinaniskennän SM-kilpailuineen.

Anja Vähäaholle on myönnetty hänen ansioistaan seuraavat palkinnot: Oulun läänin vuoden 2004 Hyvä Opettaja -tunnustuspalkinto ja Kärsämäen kunnan kulttuuripalkinto vuonna 2009. Anjan johtama Suomen Elämäntarinayhdistys sai Alfred Kordelinin rahaston myöntämän kannustuspalkinnon vuonna 2005 suomalaisten elämäkertakirjoittamisen lisäämiseen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.