Anedjib

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anedjib hieroglyfein
Horus-nimi
G5
V27
ib
Anedjib
sydämeltään luja
nimi kuningasluetteloissa
mr
r
R7
Z1
p
n
Merbapen
Nebty-nimi
G16mr
???
Mer...
vain osa nimestä tunnetaan

Anedjib oli muinaista Egyptiä 1. dynastian aikaan vuoden 2925 eaa. tienoilla hallinnut faarao.

Isänsä ja edeltäjänsä tavoin Anedjib kuvattiin päässään Egyptin kaksoiskruunu, joka symboloi hänen valtaansa Ylä- ja Ala-Egyptissä. Anedjibin hallituskaudella oli kuitenkin ilmeisesti jatkuvia mellakoita ja kapinoita, jotka saattavat osoittaa, että Anedjib hallitsi vain toista maata. Myöhemmin hallituskautensa aikana hän alkoi käyttää itsestään titteliä "kaksi herraa" painottaakseen valtaansa koko Egyptiin.

Anedjib otti vaimokseen ja kuningattarekseen Betrest-nimisen naisen, joka ilmeisesti oli suoraa sukua aikaisemmille kuninkaille. Näin Anedjib pyrki "laillistamaan" valtansa. Hän saattoi myös anastaa vallan itselleen. Tähän viittaa mm. se, että Anedjibin nimi korvattiin hänen seuraajansa nimellä ja hänen rakennuttamiaan monumentteja turmeltiin.

Anedjib on ensimmäinen Sakkaran kuningasluettelossa mainituista kuninkaista,[1] mikä viittaisi siihen, että hän ei ole suoraa sukua memfisläisille kuninkaille.

Anedjibin hallituskaudelta on säilynyt häntä itseään kuvaavia patsaita, jotka ovat vanhimmat löydetyt faaraota kuvaavat patsaat.

Anedjibin oma hauta on varsin yksinkertainen ja koristelematon, mutta hänen hallituskaudellaan eläneen Nebitka-nimisen henkilön (mahdollisesti Anedjibin visiiri) suurta hautaa pidetään Djoserin porraspyramidia edeltäneenä askeleena arkkitehtuurisessa suunnittelussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Margaret Bunson: Encyclopedia of ancient Egypt, s. 9. Infobase Publishing, 2002. ISBN 9780816045631.
Edeltäjä:
Den
Egyptin faarao
1. dynastia
Seuraaja:
Semerkhet