Andrew Tanenbaum
Andrew Stuart ”Andy” Tanenbaum (s. 1944 Yhdysvallat) on tietojenkäsittelytieteen professori. Vuodesta 1971 lähtien hänen toimipaikkansa oli Amsterdamin vapaa yliopisto (Vrije Universiteit Amsterdam). Hän jäi eläkkeelle vuonna 2014[1].
Ura ja oppikirjat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Parhaiten Tanenbaum tunnetaan tietotekniikka-alan kirjoistaan, joita käytetään laajalti oppikirjoina.
Tanenbaumin tunnetuimpiin kirjoihin kuuluvat:
- Operating Systems: Design and Implementation, 1987, ISBN 0-13-637331-3
- Modern Operating Systems, 2001, ISBN 0-13-031358-0
- Computer Networks, 2003, ISBN 0-13-066102-3
Vaikutus vapaiden ohjelmistojen taustalla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tanenbaum kehitti 1980-luvun alussa suljettuna lähdekoodina julkaistun Amsterdam Compiler Kit -kääntäjän. Kun yhdysvaltalainen Richard Stallman oli kiinnostunut sen käyttämisestä vapaissa ohjelmistoissa, Tanenbaum vastasi että se ei ole vapaa ohjelmisto. Tältä pohjalta Stallman alkoi keskittyä GNU C Compilerin kehittämiseen vapaita ohjelmistoja varten.
Tanenbaum myös kehitti Minix-käyttöjärjestelmän opetustarkoituksiin. Se oli Unixin kaltainen käyttöjärjestelmä. Suomalaisen Linus Torvaldsin kurssikirjana oli yliopistossa Tanenbaumin kirja Operating Systems: Design and Implementation (1987). Kirja sisälsi yksityiskohtaisen kuvauksen toimivan Minix-käyttöjärjestelmän toiminnasta ja kirjan sisältämissä esimerkeissä Tanenbaum käytti 12 000 riviä Minixin lähdekoodia. Torvaldsin Linux-käyttöjärjestelmä sai vaikutteita Minixistä.
Minix Intelin suorittimissa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Minix on yksi maailman suosituimmista ohjelmistoista, sillä se on sisältynyt Intel-yhtiön suorittimiin vuodesta 2008 alkaen. Jokainen Intelin suoritin vuodesta 2008 alkaen sisältää mikroprosessorin, jolla ajetaan Management Engine -nimistä toiminnallisuutta. Tämä toiminnallisuus on toteutettu avoimen lähdekoodin Minix 3:een pohjautuvalla suljetun lähdekoodin versiolla. Intel ei kertonut Tanenbaumille Minixin käytöstä eikä pyytänyt siihen erikseen lupaa, ja tiedon paljastuminen tuli myöhemmin Tanenbaumille yllätyksenä.[2][3]
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Retirement of Prof. Andy Tanenbaum few.vu.nl. Viitattu 14.2.2016.
- ↑ Tanenbaum, Andrew S.: An Open Letter to Intel cs.vu.nl. Arkistoitu 30.3.2023. Viitattu 2.4.2023. (englanti)
- ↑ https://www.zdnet.com/article/minix-intels-hidden-in-chip-operating-system/#google_vignette
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Andrew Tanenbaum Wikimedia Commonsissa
- Tanenbaumin oma kotisivu (englanniksi)
- Keskusteluryhmissä Linus Torvaldsin kanssa käyty kuuluisa väittely (englanniksi)
|