Ananda Mahidol

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ananda Mahidolia esittävä veistos Bangkokin National History Museumissa

Ananda Mahidol (thaiksi: พระบาทสมเด็จพระปรเมนทรมหาอานันทมหิดล พระอัฐมรามาธิบดินทร, Kuninkaallinen nimi Phrabat Somdej Phra Paramenthara Maha Ananda Mahidol Phra Athama Ramathibodinthra s. 20. syyskuuta 1925, Heidelberg - k. 9. kesäkuuta 1946, Bangkok), oli Thaimaan kahdeksas kuningas, joka hallitsi maata vuosina (1935) 1945-1946. Kuninkaan virallinen järjestysnimi oli Rama VIII, mutta hän käytti nimeä Ananda Mahidol. Kuningas Ananda Mahidol oli Thaimaan Chakri-dynastian kahdeksas hallitsija.

Ananda Mahidol syntyi Heidelbergissa, Saksassa. Hän asui vanhempiensa kanssa mm. Pariisissa ja Lausannessa sekä Massachusettsissa.

Thaimaan veretön palatsivallankumous vuonna 1932 pakotti Thaimaan silloisen kuninkaan, Prajadhipokin, luopumaan kruunusta. Mahidol asui koko tämän ajan Lausannessa, Sveitsissä. Mahidol oli 13-vuotias kun hän kävi ensimmäistä kertaa Thaimaassa vuonna 1938 tietämättä, että hänet oli valittu maan kahdeksanneksi kuninkaaksi vuonna 1935. Tuleva kuningas opiskeli vielä Sveitsissä kun hän sai tietää, että hänen setänsä, Prajadhipok, oli pakotettu luopumaan kruunusta ja että hänestä tulisi Thaimaan seuraava kuningas.

Ananda Mahidol löydettiin murhattuna makuuhuoneensa sängystä kuninkaallisesta palatsista 9. kesäkuuta 1946. Hänen nuoremmasta veljestään Bhumibol Adulyadejista tuli hänen jälkeensä seuraava hallitsija. Virallisesti tapaus selitetään edelleen vahingonlaukaukseksi, eikä asiasta ole vieläkään sallittua julkaista uutta tietoa Thaimaan sisällä.