Ananda Mahidol

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ananda Mahidol
Thaimaan kuningas
Valtakausi 2. maaliskuuta 1935 – 9. kesäkuuta 1946
Edeltäjä Prajadhipok
Seuraaja Bhumibol Adulyadej
Syntynyt 20. syyskuuta 1925
Heidelberg, Weimarin tasavalta
Kuollut 9. kesäkuuta 1946 (20 vuotta)
Bangkok, Thaimaa
Suku Chakri
Isä Mahidol Adulyadej
Äiti Srinagarindra
Uskonto buddhalaisuus
Nimikirjoitus
Ananda Mahidolia esittävä veistos Bangkokin National History Museumissa

Ananda Mahidol (thaiksi พระบาทสมเด็จพระปรเมนทรมหาอานันทมหิดล พระอัฐมรามาธิบดินทร, kuninkaallinen nimi Phrabat Somdej Phra Paramenthara Maha Ananda Mahidol Phra Athama Ramathibodinthra; 20. syyskuuta 1925 Heidelberg, Saksa9. kesäkuuta 1946 Bangkok) oli Thaimaan kahdeksas kuningas, joka valittiin kuninkaaksi alaikäisenä vuonna 1935 ja hallitsi varsinaisesti maata vuosina 1945–1946. Kuninkaan virallinen järjestysnimi oli Rama VIII, mutta hän käytti nimeä Ananda Mahidol. Kuningas Ananda Mahidol oli Thaimaan Chakri-dynastian kahdeksas hallitsija.

Ananda Mahidol syntyi Heidelbergissa Saksassa. Hän asui vanhempiensa kanssa muun muassa Pariisissa, Sveitsin Lausannessa ja Yhdysvaltain Massachusettsissa.

Thaimaan veretön palatsivallankumous vuonna 1932 pakotti Thaimaan silloisen kuninkaan Prajadhipokin luopumaan kruunusta. Mahidol asui koko tämän ajan Lausannessa. Mahidol oli 13-vuotias käydessään ensimmäistä kertaa Thaimaassa vuonna 1938 tietämättään, että hänet oli valittu maan kahdeksanneksi kuninkaaksi vuonna 1935. Tuleva kuningas opiskeli vielä Sveitsissä saadessaan tietää, että hänen setänsä Prajadhipok oli pakotettu luopumaan kruunusta ja että hänestä tulisi Thaimaan seuraava kuningas.

Ananda Mahidol löydettiin murhattuna makuuhuoneensa sängystä kuninkaallisesta palatsista 9. kesäkuuta 1946. Hänen nuoremmasta veljestään Bhumibol Adulyadejista tuli hänen jälkeensä seuraava hallitsija. Virallisesti tapaus selitetään edelleen vahingonlaukaukseksi, eikä asiasta ole vieläkään sallittua julkaista uutta tietoa Thaimaan sisällä.