Ammoniitit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo esihistoriallisista merieläimistä. Sanan muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Ammoniitit
Ammoniitti liitukauden lopulta
Ammoniitti liitukauden lopulta
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Nilviäiset Mollusca
Luokka: Pääjalkaiset Cephalopoda
Alaluokka: Ammoniitit Ammonoidea
Zittel, 1884
Lahkot
  • Ammonitida
  • Goniatitida
  • Ceratitida
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Ammoniitit Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Ammoniitit Commonsissa

Ammoniitit olivat nilviäisten pääjaksoon ja siinä pääjalkaisten luokkaan kuuluvia fossiilisia merieläimiä, joilla oli spiraalimainen hieman pässinsarvea muistuttava kuori.

Ammoniitit ilmestyivät noin 400 miljoonaa vuotta sitten siluuri- ja devonikausien vaihteessa ja hävisivät sukupuuttoon liitukauden lopun joukkotuhossa 65 miljoonaa vuotta sitten. Koska ammoniitit olivat hyvin yleisiä ja evoluutio tuotti muutaman miljoonan vuoden välein uusia lajeja edellisten kuollessa sukupuuttoon, ammoniittilajin määrittämisellä voidaan arvioida fossiilikerrostuman ikä (nk. johtofossiilit).

Ammoniitti kasvatti kuoren ympärilleen. Eläimen kasvaessa ja kuorikammion käydessä ahtaaksi se kasvatti seuraavan suuremman kammion, joten ammoniittien kuori lopulta muodostui sarjasta suurenevia kammioita, joista viimeisimmässä ja suurimmassa oli itse eläin. Ammoniitti sääteli uimasyvyyttään lisäämällä tai vähentämällä veden määrää tyhjissä kammioissa.

Ammoniitit luokitellaan lahkoihin kuoren rakenteen perusteella. Ammoniittien kuoret ovat kiertyneet tavallisesti tasomaisesti spiraaliin, mutta kuori voi olla myös suora, osittain kiertynyt (esimerkiksi Hamites) tai pitkittäin kiertynyt. Näitä jälkimmäisiä tyyppejä kutsutaan myös heteromorfisiksi ammoniiteiksi.

Ammoniittilajit tunnistetaan muodon ja kasvusaumojen kuvioiden mukaan. Eri lajeja tunnetaan useita tuhansia. Nykyisistä eläimistä ammoniitit ulkoisesti muistuttivat eniten helmiveneitä (Nautilus), mutta lienevät kuitenkin läheisempää sukua mustekaloille.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Neal L. Larson et al.: Ammonites and the Other Cephalopods of the Pierre Seaway.. Geoscience Press, Inc., 1997. ISBN 0-945005-25-3.
Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.