Amerikanponi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikanponi
Pony of the Americas.jpg
Tyyppi: kevyt poni
Alkuperä ja nimet
Alkuperämaa: Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Polveutuminen: appaloosa, shetlanninponi, arabianhevonen
Rodun syntyaika: 1950-luku
Esiintyminen ja käyttö
Käyttötarkoitus: lastenratsu
Tärkeimmät alueet: Yhdysvallat (noin 40 000 yksilöä)
Ominaisuudet
Korkeus: noin 116–140 cm
Värit: tiikerinkirjava

Amerikanponi (eng. Pony of the Americas, lyhenne POA) on yhdysvaltalainen ponirotu. Amerikanponi on peräisin 1950-luvulta, jolloin haluttiin jalostaa lasten käyttöön täydellinen ratsu.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka amerikanponi on pienikokoinen (säkäkorkeus noin 116–140 cm), se näyttää ennemmin pieneltä hevoselta kuin ponilta. Sillä on kaunis arabimainen pää ja kaareva, sopusuhtainen kaula. Rintakehä on syvä ja runko pyöreä, lyhyt ja lihaksikas. Takaosa on vahva ja jalat hyvärakenteiset. Rodun hyviä tuntomerkkejä ovat tiikerinkirjava väritys ja siihen liittyen hyvin erottuvat silmänvalkuaiset, ihon täplikkyys turvan ja sukuelinten alueella sekä usein pystysuorat raidat kavioissa.

Toimelias amerikanponi sopii hyvin lasten harraste- ja kilparatsuksi. Yhdysvalloissa on nykyään noin 40 000 rekisteröityä amerikanponia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen amerikanponi, tiikerinkirjava ori Black Hand, syntyi Iowassa, Yhdysvalloissa vuonna 1954. Se oli shetlanninponioriin ja appaloosa-arabianhevosristeytystamman jälkeläinen. Shetlanninponikasvattaja Leslie Boomhower kiinnostui varsan ulkomuodosta, osti sen itselleen ja ryhtyi kehittämään tältä pohjalta uutta ponirotua. Amerikanponia jalostettiin muun muassa arabilla, welsh-poneilla, englannintäysiverisellä ja quarterilla. Näin parannettiin ponin suorituskykyä, kokoa ja erityisesti kestävyyttä. Shetlanninponin käyttö jalostuksessa lopetettiin melko pian, rodun tavoitekokoa kasvatettiin ja rakenteessa tähdättiin hevosmaisuuteen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.