Amerikananturat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikananturat
Nahka-antura (Gymnachirus texae)
Nahka-antura (Gymnachirus texae)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Kampelakalat Pleuronectiformes
Heimo: Amerikananturat
Achiridae
Rafinesque, 1815
Suvut[1]
 • Achirus
 • Apionichthys
 • Baiostoma
 • Catathyridium
 • Gymnachirus
 • Hypoclinemus
 • Trinectes
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Amerikananturat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Amerikananturat Commonsissa

Amerikananturat (Achiridae) on kampelakaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan Pohjois- ja Etelä-Amerikasta niin makeista, suolaisista kuin murtovesistä.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisimmat amerikananturoiden heimoon kuuluvien lajien fossiilit on ajoitettu eoseenikaudelle. Heimon kalat ovat läheistä sukua kielikampeloille (Cynoglossidae) ja merianturoille (Soleidae) ja aikaisemmin ne luettiin merianturoiden alaheimoksi Achirinae. Amerikananturoihin kuuluu lähteestä riippuen 7–9 sukua ja noin 33 lajia. Kooltaan ne ovat pienehköjä ja kasvavat kookkaimmillaan noin 35 cm pitkiksi. Ruumiinrakenteeltaan ne ovat hyvin litteitä ja ovaalinmuotoisia kaloja. Silmät ovat pienehköt ja sijaitsevat oikealla kyljellä. Pyrstöevä ei ole yhtynyt selkä- ja peräevien kanssa. Rintaevät puuttuvat tai ovat yhtyneet peräevän kanssa. Heimon lajien suu on pieni ja huulet paksut, alahuuli on piilossa suun ollessa suljettuna. Alahuulessa on usein ulokkeita. Amerikananturoiden suomut ovat karkeita muilla paitsi Gymnachirus-suvun lajeilla, joilta suomut puuttuvat. Pohjaväriltään amerikananturat ovat oikeasta kyljestään ruskeita tai mustia ja ruumiissa on usein viiruja tai laikkuja ja täpliä. Vasen kylki on vaalea.[1][2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikananturoita tavataan Yhdysvalloista Argentiinaan ulottuvalta alueelta. Heimoon kuuluu niin meressä kuin makeissa vesissäkin eläviä lajeja. Eräät lajit kuten viidakkoantura (Achirus achirus) ja laguuniantura (Achirus lineatus) elävät Pohjois-Amerikassa Atlantin rannikolla mutta Etelä-Amerikassa makeissa vesissä muun muassa Amazonjoessa. Järviantura elää makeissa vesissä Massachusettsista Panamaan ulottuvalla vyöhykkeellä. Amerikananturat elävät lähellä pohjaa ja niitä tavataan aina 300 metrin syvyydestä. Heimon kalojen ravintoa ovat pääasiassa selkärangattomat eläimet, mutta suurimmat lajit syövät myös pieniä kaloja. Amerikananturat ovat hyviä ruokakaloja mutta eivät pienen kokonsa vuoksi kovin merkittäviä kaupallisesti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 449. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 19.08.2012). (englanniksi)
 2. Family Achiridae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 19.8.2012. (englanniksi)
 3. Family Achiridae (PDF) FAO. Viitattu 19.08.2012. (englanniksi)
 4. Tim M. Berra: Freshwater Fish Distribution, s. 495. University of Chicago Press, 2007. ISBN 9780226044422. Teoksen verkkoversio (viitattu 19.08.2012). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.