Amerikanminiatyyrihevonen

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta American Miniature Horse)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Amerikanminiatyyrihevonen
Charming.JPG
Tyyppi: miniatyyrihevonen
Alkuperä ja nimet
Alkuperämaa: Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Esiintyminen ja käyttö
Käyttötarkoitus: lemmikki
Ominaisuudet
Korkeus: noin 86–96 cm
Värit: kaikki värit hyväksytään

Amerikanminiatyyrihevonen on yksi maailman pienimmistä hevosroduista. Rotu polveutuu eurooppalaisesta miniatyyrihevosesta, jonka jalostuksessa on jo neljänsadan vuoden ajan pyritty tuottamaan erittäin pienikokoinen, mutta mittasuhteiltaan täydellisen hevosmainen rotu. Pienikokoisilla poneilla on usein suuri pää ja lyhyet jalat suhteessa ruumiiseen. Koon pienentyessä nämä ominaisuudet nousevat esiin luonnostaan, kun jatketaan yhä pienempien ja pienempien hevosyksilöiden risteytystä. Muun muassa falabelloilla ponimaiset mittasuhteet ovat erittäin tavallisia huolimatta siitä, että myös sen jalostuksen päämäärä on täydellinen miniatyyri. Amerikanminiatyyrihevosen tapauksessa ponin mittasuhteita on luultavasti vältetty risteyttämällä rotuun sekä hevos- että ponirotuja.

Amerikanminiatyyrihevosella on kaksi rotujärjestöä, jotka pitävät erillisiä rekistereitä: texasilainen AMHA (American Miniature Horse Association), jonka rekisterissä yksilön säkäkorkeus saa olla korkeintaan 34 tuumaa (noin 86,3 cm); sekä illinois'lainen AMHR (American Miniature Horse Registry), jonka rekisterissä yksilön säkäkorkeus saa olla A-sektiossa korkeintaan 34 tuumaa ja B-sektiossa 34–38 tuumaa (86,3–96,5 cm).[1]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikanminiatyyrihevosen tulisi olla yleisvaikutelmaltaan pieni, tasapainoinen, rotu- ja sukupuolileimaltaan hyvä hevonen, symmetrinen, vahva, ketterä ja valpas. Rodun ihanne on mahdollisimman pienikokoinen hevonen, ja jos näyttelyissä kaksi hevosta ovat tasaväkiset, tulee tuomarin suosia niistä pienempää.

Pään tulee olla suhteessa normaalinkokoinen kaulaan ja runkoon nähden. Otsa leveä, silmät kaukana toisistaan. Silmien tulee sijaita tarpeeksi alhaalla pään pituuden suhteen. Pään profiili on suora tai hieman kovera. Turpa on pieni, sieraimet suuret. Purennan tulee olla tasainen. Korvien tulee olla keskikokoiset ja valppaan liikkuvat, kärjistään hieman sisäänpäin taipuneet.

Kaulan tulee olla kaareva, pitkä, rotutyypillinen ja suhteellisen mittainen runkoon verraten. Liitoksen säkään tulee olla sulava. Lavat pitkät ja viistot, sallivat laajat liikkeet.

Rungon tulee olla lihaksikas vahvoin luin, mittasuhteiltaan tasapainoinen ja sopusuhtainen. Selän ja lanteen linjan tulee olla tasainen, rungon syvä. Takaosan tulee olla pitkä lihaksikkain lantein ja reisin. Risti samalla korkeudella sään kanssa. Hännän kiinnityksen korkeus ei ole niinkään tärkeää, vaan sen kaunis laskeutuminen.

Jalkojen tulee olla suorat ja yhdensuuntaiset edestä katsottaessa. Suora ja puhdas vaikutelma sivusta katsottaessa niin, että kavioiden kärjet osoittavat suoraan eteenpäin. Vuohiset ovat noin 45 asteen kulmassa ja liittyvät kauniisti kavioihin. Kaviot ovat pyöreät ja tiiviit, säännöllinen vuoleminen toivottavaa. Pehmeät, sujuvat askellajit.

Kaikki karvan ja silmien värit ja kuvioinnit hyväksytään. Karvan tulisi olla pehmeää ja kiiltävää.[1]

Falabella ja amerikanminiatyyrihevonen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Falabella ja amerikanminiatyyrihevonen sekoitetaan toisiinsa hyvin usein. Ei ole olemassa mitään varmaa keinoa erottaa rotuja toisistaan. Amerikkalaisia miniatyyrihevosia on jalostettu yhteensä lähes 400 vuotta ja falabelloja vajaa 200, joten amerikanminiatyyrien kanssa on voitu päästä jalostuksessa pidemmälle. Poniristeytysten ansiosta rodun sukusiitos on pysynyt vähäisenä, mikä on vähentänyt falabelloille erittäin tyypillisiä rakennevirheitä (etenkin huonoja jalka-asentoja). Falabella muistuttaa enemmän shetlanninponia; parhaiden amerikanminiatyyrien väitetään muistuttavan pienoiskokoisia arabianhevosia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]