Alumiinifosfidi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alumiinifosfidi
Tunnisteet
CAS-numero 20859-73-8
PubChem CID 16126812
Ominaisuudet
Molekyylikaava AlP
Moolimassa 57,96 g/mol
Ulkomuoto Väritön kiteinen aine
Sulamispiste 2 530 °C
Tiheys 2,85 g/cm3
Liukoisuus veteen Reagoi veden kanssa

Alumiinifosfidi on kemiallinen yhdiste; jonka kemiallinen kaava on AlP. Aine on itsessään väritöntä ja normaalioloissa kiinteää. Kauppatavarana se on yleensä harmahtavankellanvihreätä jauhetta, jonka väri johtuu siihen hydrolyysissä ja hapettumisessa joutuneista epäpuhtauksista. Alumiinifosfidi on laajavyövälinen puolijohde, jota käytetään myös torjunta-aineena.

Rakenne, muodostuminen ja ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alumiinifosfidi kiteytyy sinkkivälkerakenteeksi, missä kaikki atomit ovat järjestyneet tetraedrimäisesti. Sen sukulaisaineet kuten galliumarsenidi kiteytyvät samalla tavalla.

Raaka-alumiinifosfidia voidaan valmistaa laboratoriossa kuumentamalla punaisen fosforin ja jauhemaisen alumiinin seosta.[1]

Alumiinifosfidi reagoi sekä veden että happojen kanssa vapauttaen fosfiinia (PH3).[2]

AlP + 3 H2O → Al(OH)3 + PH3
AlP + 3 H+ → Al3+ + PH3

Tuholaismyrkkynä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alumiinifosfidia käytetään torjunta-aineena lähinnä jyrsijöitä kuten kaneja ja muita pienikokoisia nisäkkäitä kuten kontiaisia sekä hyönteisiä vastaan. Tavallinen käyttökohde on säilötty vilja. Tabletit tai pelletit tyypillisesti sisältävät myös ammoniakkia muodostavia kemikaaleja. Vapautuvan fosfiinikaasun syttymisen tai räjähtämisen riski saadaan näin pienemmäksi.

Jyrsijöitä torjuttaessa alumiinifosfidipellettejä sekoitetaan niiden ravintoon. Jyrsijöiden ruuansulatusjärjestelmän sisältämä happo reagoi fosfidin kanssa muodostaen myrkyllistä fosfiinikaasua. Samalla tavoin vaikuttavat sinkkifosfidi ja kalsiumfosfidi.

Ohjeiden vastaisesti käytettynä alumiinifosfidi on myös ihmiselle hengenvaarallinen[3].

Puolijohdesovelluksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teollisuudessa alumiinifosfidia käytetään puolijohteena, usein sekoitettuna muiden binääristen aineiden kanssa. Tällainen lejeerinki on esimerkiksi alumiinigalliumindiumfosfidi, jonka tavallinen käyttökohde ovat LED-valaisimet.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wayne E. White, A. H. Bushey (1953). "Aluminum Phosphide". Inorganic Syntheses 4: 23–25. doi:10.1002/9780470132357.ch7. 
  2. Holleman, A. F.; Wiberg, E. "Inorganic Chemistry" Academic Press: San Diego, 2001. ISBN 0-12-352651-5.
  3. Iltalehti: Tanskalaislapset kuolivat tuholaismyrkkyyn Saudi-Arabiassa
  4. D. E. C. Corbridge "Phosphorus: An Outline of its Chemistry, Biochemistry, and Technology" 5th Edition Elsevier: Amsterdam 1995. ISBN 0-444-89307-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]