Allister Sparks

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Allister Sparks (s. 10. maaliskuuta 1933, Cathcart, Eastern Cape) on eteläafrikkalainen lehtimies, kirjailija ja luennoitsija. Hän on lehtimiesuransa aikana toiminut toimittajana Queenstown Daily Representativessä ja Rand Daily Mailissa, jonka päätoimijana hän myös toimi vuosina 1977–1981.

Päätoimittaja-aikanaan Sparks osallistui muun muassa Steve Bikon kuoleman yksityiskohtien paljastamiseen. Sparks on toiminut myös The Washington Postin ja brittiläisen the Observerin Etelä-Afrikan kirjeenvaihtajana. Hän on ollut ehdokkaana Pulitzer-palkintoon ja nimetty vuoden ulkomaantoimittajaksi.

Nelson Mandela nimitti Sparksin vuonna 1995 Etelä-African julkisen palvelun viestintäyhtiön, South African Broadcasting Corporationin, johtokuntaan, missä hän myöhemmin toimi myös ajankohtaistoimituksen päätoimittajana. Sparks on kirjoittanut useita arvostettuja kirjoja Etelä-Afrikan politiikasta, kuten siirtymäajasta apartheidista demokratiaan kertova Tomorrow is Another Country ja uuden Etelä-Afrikan haasteista kertova Beyond the Miracle.

Kirjoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Allister Sparks: Tomorrow Is Another Country. The University of Chicago Press, 1995. ISBN 0-226-76855-4.
  • Allister Sparks: Beyond the Miracle: Inside the New South Africa. University of Chicago Press, 2003. ISBN 0-226-76858-9.